Newsflash
Știri

HIV/SIDA la noi şi în lume

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 6 2012
HIV/SIDA la noi şi în lume
   Statistici recente ale Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, făcute publice cu ocazia Zilei mondiale HIV/SIDA (1 decembrie), de către prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ Bucureşti, arată că, la sfârşitul lunii septembrie 2012, în ţara noastră erau în evidenţă 11.399 de persoane cu HIV/SIDA, din care 9.475 (237 de copii şi 9.238 de persoane peste 14 ani) în evidenţă activă. În total, până la 30 septembrie, au fost raportate 543 de cazuri noi HIV/SIDA şi 115 decese produse prin boli asociate cu SIDA. Ca şi în 2011, un fenomen îl reprezintă utilizatorii de droguri injectabile HIV pozitivi, 157 în acest an, faţă de 129 anul trecut; acest grup îi cuprinde în special pe utilizatorii substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive (aşa-numitele „etnobotanice“ – SNPP), care, spre deosebire de consumatorii de heroină, se pot injecta până la de 14 ori pe zi.
   Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România, a arătat că ţara noastră asigură tratament antiretroviral pentru 60% din persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce, în Europa de Est şi Asia Centrală, doar 25% din aceste persoane primesc tratament. Chestorul Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, a sumarizat datele din ultimele rapoarte cu privire la consumul de droguri pe diferite grupe de vârstă, notând convertirea în ultimii ani a consumatorilor de heroină injectabilă în consumatori de SNPP şi heroină injectabile. Dsa a anunţat achiziţionarea, până la sfârşitul anului, a 800.000 de seringi care urmează a fi distribuite cu ajutorul ONG-urilor, în vederea reducerii riscurilor asociate injectării, apreciind însă că necesarul anual pentru cei peste 19.000 de utilizatori din Bucureşti ar fi de aproape patru milioane. Tudor Kovacs, din partea organizaţiei Population Services International, a atras atenţia asupra categoriei homosexualilor şi bisexualilor, care, deşi ar avea o probabilitate de infectare de 19 ori mai mare, nu este abordată decât în proporţie de 10% de campaniile de prevenire, doar 1,2% din fondurile globale de luptă împotriva HIV/SIDA fiind destinate acesteia; dsa a apreciat că unul din 20 de bărbaţi homosexuali sau bisexuali din România sunt HIV pozitivi, proporţie de 40 de ori mai mare decât în populaţia generală, jumătate din aceştia nefiind conştienţi de situaţie.
   Pentru anul 2013, Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA şi-a fixat ca obiective: scăderea suplimentară cu 1–2% a transmiterii materno-fetale a infecţiei HIV; încurajarea programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile intravenos; testarea constantă a femeii gravide; relansarea campaniilor de promovare a utilizării prezervativului, a programului de educaţie pentru sănătate în şcoli şi a celui de testare voluntară.
   Potrivit datelor recent prezentate de Programul Comun al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS), în 2011, la nivel mondial, 34 de milioane de persoane trăiau cu HIV, 2,5 mi­lioane se infectaseră cu virusul şi 1,7 milioane muriseră din cauza bolilor asociate cu SIDA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe