Newsflash
Știri

HIV/SIDA în România: date naţionale şi europene

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 4 2013
HIV/SIDA în România: date naţionale şi europene
România urmează tendinţa europeană în privinţa căilor de trasmitere a infecţiei cu HIV, aceasta crescând în rândul homosexualilor şi al utilizatorilor de droguri intravenoase, a apreciat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“. Potrivit datelor prezentate cu ocazia Zilei mondiale HIV/SIDA, în primele nouă luni ale anului fuseseră depistate 337 de noi cazuri de HIV şi 240 de noi cazuri de SIDA. Profesorul Streinu-Cercel a semnalat apariţia unei variante recombinante HIV, descoperită iniţial în Portugalia şi Spania, şi identificată la noi în rândul utilizatorilor de droguri cu administrare intravenoasă şi al deţinuţilor (circa 175 de persoane). Boala pe care această nouă formă o generează este mai rapid progresivă, necesitând depistarea precoce şi instituirea rapidă a tratamentului. Referitor la consumatorii de droguri, profesorul Streinu-Cercel a precizat că aceştia au început să facă trecerea de la „etnobotanice“ înapoi la heroină, cu reducerea numărului de injectări de la 15 la două pe zi, ceea ce diminuează riscul de infectare. Referitor la programul de schimb de seringi dedicat acestora, prof. dr. Streinu-Cercel a declarat că INBI a achiziţionat prin procedură de urgenţă seringile necesare, care sunt distribuite utilizatorilor de ONG-uri. Printre posibilele provocări, a fost menţionată întreruperea tratamentului la cohorta tânără (19–24 de ani), obosită terapeutic, şi prezentatea tardivă. Rezistenţa la tratament s-a menţinut în schimb la un nivel scăzut, de 4,6%.
Potrivit noilor date publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, anul trecut se înregistraseră peste 131.000 de noi infecţii HIV, cu 10.000 (8%) mai mult decât în 2011. Din totalul noilor cazuri, 29.000 fuseseră înregistrate în UE/SEE. Raportul observă că în România – unde numărul noilor cazuri a crescut de la 274 în 2010 la 489 anul trecut – tinerii cu vârste de 15–24 de ani reprezentau 32,5% din totalul cazurilor noi, cea mai mare proporţie din UE/SEE (32,5% faţă de media de 10,6%) şi că, în anii 2011–2012, în centrul regiunii OMS Europa s-a înregistrat o creştere marcată a numărului de infecţii prin droguri injectabile comparativ cu 2010, în principal din cauza fenomenului din ţara noastră. Dr. Marc Sprenger, directorul ECDC, a semnalat că aproape jumătate din persoanele nou depistate sunt diagnosticate tardiv în cursul infecţiei, demonstrând nevoia de a creşte disponibilitatea diagnosticului precoce şi de a oferi tratament şi îngrijire mai eficiente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe