Newsflash
Știri

Hiponatremia, marker pentru COVID-19?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 11 2020
Hiponatremia, marker pentru COVID-19?

Date recente și studii restrânse arată o asociere între valoarea scăzută a sodiului seric și COVID-19, se arată în editorialul celui mai recent număr al revistei Archives of The Balkan Medical Union, semnat de dr. Camelia Diaconu.

Cauzele hiponatremiei la pacienții diagnosticați cu COVID-19 pot fi multiple. Stabilirea exactă a etiologiei acesta reprezintă un element important pentru evoluția bolii. Pentru a determina diagnosticul și tratamentul corect sunt necesare măsurarea osmolarității plasmatice și urinare. 

Una din posibilele cauze ale hiponatremiei la pacienții cu COVID-19 poate fi reprezentată de eliberarea de hormon antidiuretic (ADH) ca răspuns la pierderea de fluide gastrointestinale (diaree, vărsături). Altă cauză ar putea fi secreția inadecvată de ADH (SIADH) indusă de pneumonie, insuficiență respiratorie sau alte comorbidități asociate. 

În SIADH apare hiponatremia euvolemica cu valori ale sodiului < 135 mEq/l și osmolaritate serică scăzută (< 280 mOsm/kg), dar osmolaritate urinară crescută (> 100 mOsm/kg) și sodiu urinar crescut (> 40 mmol/L). Pe lângă pneumonie, în această afecțiune, SIADH poate fi indus și de stresul indus de boală (activarea neuronilor corticali și secreție hipotalamică crescută de ADH), dar și de „furtuna citokinică”. În acest context, asocierea dintre hiponatremie și COVID-19 necesită investigații suplimentare. Însă în prezent există experți care recomandă ca pacienții febrili care asociază hiponatremie să fie testați pentru SARS-CoV-2.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe