Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Hipertensiunea arterială, în contextul pandemiei de COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 12 mai 2020, ora 10:29

Societatea Română de Hipertensiune Arterială a publicat un mesaj important, pentru a marca Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, amintind și de contextul actual, al infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale (marcată anual la 17 mai), reprezentanții Societății Române de Hipertensiune Arterială reamintesc faptul că HTA este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților.

Ziua Mondiala a HTA_17 mai_16 9 carton-01
17 mai 2020 - Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, un eveniment al Societății Române de Hipertensiune Arterială.

 

Specialiștii amintesc că, nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect, HTA conduce la multiple complicații, iar unele dintre cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral (AVC) și insuficiența cardiacă. Mesajul Societății Române de Hipertensiune Arterială de anul acesta este adaptat la contextul actual și subliniază că hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19:

„În mod particular, mesajul pe care îl transmitem anul acesta de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale ne regăsește în cursul desfășurării pandemiei de COVID-19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS-COV-2. În aceste condiții, considerăm că sunt utile câteva precizări. Hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienți spitalizați pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziția că hipertensiunea arterială ar favoriza infecția cu SARS-COV-2 și prognosticul ei nefavorabil. Dar trebuie să ținem cont de faptul că formele severe de COVID-19 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află și mulți hipertensivi. Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19” – se arată într-un comunicat remis redacției.

Sursa foto: Societatea Română de Hipertensiune Arterială

Etichete: hipertensiune arteriala hipertensiune epidemia de COVID-19 pandemie de COVID-19 pacienti cu COVID-19 cazuri covid-19 diagnostic covid

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.