Newsflash
Știri

HearWHO – noul ajutor în diagnosticarea hipoacuziei

de Dr. Alina SIMACHE - iun. 3 2019
HearWHO – noul ajutor în diagnosticarea hipoacuziei

Cu ocazia Zilei mondiale privind protecția sănătății urechii și auzului, celebrată anual în data de 3 martie, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a lansat o aplicație gratuită pentru smartphone, denumită „hearWHO”, care sprijină diagnosticarea precoce a hipoacuziei și permite intervenția terapeutică rapidă.

Cu ocazia Zilei mondiale privind protecția sănătății urechii și auzului, celebrată anual în data de 3 martie, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a lansat o aplicație gratuită pentru smartphone, denumită „hearWHO”, care sprijină diagnosticarea precoce a hipoacuziei și permite intervenția terapeutică rapidă. Aplicația este destinată în special persoanelor cu expunere profesională la zgomot, celor care ascultă frecvent muzică la volum maxim, pacienților aflați în tratament cronic cu medicamente ototoxice și vârstnicilor.

Printre principalele simptome caracteristice instalării hipoacuziei se numără tinitusul, înțelegerea cu dificultate a unor conversații sau tendința de a crește volumul televizorului, radioului sau al altor dispozitive audio. Identificarea în stadii incipiente a afectării auzului este esențială pentru obținerea unui prognostic favorabil. Printre soluțiile oferite de specialiștii din domeniul ORL se numără utilizarea limbajului mimico-gestual, protezelor auditive sau a implanturilor cohleare.

Multe persoane care suferă de hipoacuzie nu conștientizează impactul major al acestei afecțiuni, care le poate afecta educația, activitatea profesională sau viața personală. Evaluarea periodică a auzului este esențială în diagnosticarea precoce a hipoacuziei și instituirea tratamentului adecvat cât de curând posibil.”, declară Dr. Etienne Krug, directorul Departamentului OMS al managementului bolilor netransmisibile, dizabilităților și prevenirea violenței și a traumatismelor.

Aplicația „hearWHO” funcționează prin validarea digitală a unor semnale sonore emise de smartphone. Utilizatorii trebuie să asculte serii de trei numere înregistrate pe un fundal zgomotos, simulând haosul cotidian, iar apoi să tasteze numerele auzite. În plus, aplicația oferă și varianta înregistrării scorurilor obținute consecutiv, cu posibilitatea monitorizării pe termen lung a funcției auditive.

Peste 5% din populația lumii suferă de hipoacuzie, fiind afectați aproximativ 432 de milioane de adulți și 34 de milioane de copii la nivel mondial. Potrivit OMS, până în anul 2050 hipoacuzia va produce și mai multe victime, estimările ajungând la 900 de milioane de persoane afectate la nivel global, respectiv, unul din zece oameni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe