Newsflash
Știri

Hackathon național pe tema medicinei de urgență

de Florentina Ionescu - dec. 6 2021
Hackathon național pe tema medicinei de urgență

Primul Hackathon online de anvergură națională organizat între mediul academic și cel privat a avut loc la finalul lunii noiembrie.

Centrul de Inovare în Sănătate HIVE, în parteneriat cu Romania Tech Nation, cu suportul Băncii Comerciale Române (BCR), Atos Romania și SARTISS, au organizat în perioada 24-27 noiembrie un hackathon național pe tema medicinii de urgență, situațiilor de urgență și rezilienței, dedicat experților în medicină și tehnologia informației, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

poster

Inovarea în sistemul de sănătate din România se bazează pe îmbunătățirea accesului către servicii medicale, monitorizarea publicului susceptibil la schimbările de conduită medicală și medierea raportului situației urgență pacient. 

Avansarea digitală a sistemului de sănătate are ca urmare o mai bună înțelegere a pacientului și conturarea unui mediu mai facil pentru personalul medical responsabil de situațiile de urgență, spun ințiatorii acestui eveniment.

Hackathonul „Medicină de urgență, situații de urgență și reziliență” este cel de-al șaptelea eveniment din seria de hackathoane organizat de către Centrul de Inovare în Sănătate HIVE, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Acest demers a început la nivel local, având ca participanți studenți ai universităților clujene, ulterior fiind axat pe experți din toată România, dar și din străinătate.

Zile dedicate inovării în sănătate

Hackathonul a fost conceput ca un eveniment de patru zile, începând cu două zile de training, 24-25 noiembrie, și continuând cu cele două zile de competiție. Primele două traininguri au abordat temele inovării în sănătate și a modului de funcționare a sistemului de urgențe, iar al treilea a fost conceput pentru a contribui la înțelegerea practică a modului de prezentare a ideii de proiect: de la a spune o poveste într-o manieră creativă, până la a convinge publicul și potențialii investitori de valoarea ideii prezentate.

Echipe îndrumate de 11 mentori

Evenimentul a fost desfășurat exclusiv online, pe platformele Discord și Zoom, astfel încât atât participanții, cât și mentorii, să aibă posibilitatea de a se conecta de la distanță, indiferent de locul în care se află. Participanții la hackathon au format echipe de doi până la șase membri care au lucrat sub îndrumarea celor 11 mentori cu experiență extensivă în domeniul medicinei de urgență, situațiilor de urgență și IT.

Temele abordate în cadrul evenimentului au fost: îmbunătățirea sistemului de urgențe, facilitarea răspunsului în situații de criză și monitorizarea grupurilor vulnerabile. Provocarile identificate de beneficiari pot fi consultate pe site-ul hive.publichealth.ro.

„Inovarea în sistemul medical este una dintre cele mai importante aspecte ale modernizării accesului către servicii medicale de înaltă calitate și mediere a procesului de intervenție de urgență. Necesitatea unei astfel de mobilizări digitale a devenit mult mai pregnantă, mai ales în situația pandemică actuală”, a declarat Nassim Abu Rjala, reprezentant Romania Tech Nation (foto).

Nassim Abu Rjala
Nassim Abu Rjala

 

„Împreună cu partenerii noștri, Romania Tech Nation, BCR, Atos Romania și SARTISS, organizăm acest eveniment atat pentru a inspira experți din diferite domenii (medicină, inovare, eHealth etc.) pentru a răspunde provocărilor situațiilor de urgență, cât și pentru a propune soluții reale la problemele reale ridicate de către beneficiari- DSU, SMURD. Această competiție între echipele inovatoare încurajează inclusiv o nouă etapă în progresul domeniului inovării în sănătate și cel mai important, este primul Hackathon organizat între mediul academic (Universitatea Babes Bolyai), sectorul public (DSU și SMURD) si cel privat (România Tech Nation, cea mai mare inițiativă a mediului privat pe tech)”, a declarat prof. Răzvan Cherecheș (foto), directorul Centrului pentru Inovație în Sănătate HIVE. 

Razvan Chereches
Răzvan Cherecheș

 

Soluții pentru rezolvarea unor probleme

Cele cinci echipe finaliste au propus soluții pentru rezolvarea a patru provocări 

  1. Automatizarea Introducerii Datelor de Evidență a Stocurilor - Identificarea unei soluții care să permită automatizarea introducerii datelor legate de stocuri (intrări, ieșiri, etc) specific mediului de lucru din serviciile de urgență. Soluția va include și un mecanism de trasabilitate eficient.
  2. Comunicarea cu familia pacientului - Identificarea unei soluții care să permită automatizarea transmiterii unor informații de bază legate de starea pacientului (de exemplu intensitatea durerii pe care o resimte pacientul crește sau scade, etc) membrului desemnat din familia pacientului, indiferent de locația în care se află acesta. Soluția va trebui să conțină și un mecanism facil de introducere a datelor relevante dar fără a conține date medicale detaliate (nume medicament, doză medicament diagnostic, etc)
  3. Triajul - Identificarea unei soluții care să permită automatizarea identificării principalelor elemente pe care se bazează algoritmii de triaj (poziție, atitudine, prezența suferinței, leziuni vizibile) chiar și de la distanță precum și a mecanismului decizional de prioritizare.
  4. Bătrânul singur - Identificarea soluțiilor tehnice și informatice de supraveghere și solicitare activă sau pasivă de sprijin în momentele dificile în care se poate găsi vârstnicul.

Cine a făcut parte din juriu

Proiectele au fost jurizate de cei cinci membri ai juriului - Secretar de Stat Dr. Raed Arafat; Cătălina Dodu - Country Manager ATOS; Ionuț Stanimir -Director de Marketing & Comunicare în Banca Comercială Română (BCR); Adrian Singheorghe - specialist STS; și Carla Tănasie - jurnalist Digi 24 pe Sănătate.

Echipele căștigătoare sunt:

Locul 1: ANPI - solutie propusă pentru provocarea Bătrânul singur.

Ideea proiectului: brățară (purtată de vârstnic) dotată cu o serie de senzori pentru monitorizarea diferitelor funcții vitale (senzori folosiți în smartwatch-uri) și conectată prin gsm la o aplicație pt smartphone de monitorizare (la rude/ prieteni etc.).

Necula Bogdan Radu; Morariu Alexandru Mihai; Radu Marian-Alexandru; Varzaru Maria.

Locul 2: Make IT- solutie propusă pentru provocarea Automatizarea Introducerii Datelor de Evidenta a Stocurilor

Ideea proiectului permite  automatizarea introducerii datelor legate de stocuri (intrări, ieșiri, etc) specific mediului de lucru din serviciile de urgență.

Szabo Roland; Oancea Alexandru; Mihalache Sebastian; Kovacs Robert; Beleuţă Tudor; Achim David; Fernandez Javier.

Locul 3: In-touch - solutie propusă pentru provocarea Comunicarea cu familia pacientului

Ideea proiectului- o platformă, în care să se posteze actualizări cu privire la starea pacienților și informații, platforma pe care aparținătorul poate să acceseze în timp real informațiile pacientului.

Claudiu Felix Micu; Holom Corina.

Una dintre echipe, Make IT, a stabilit deja conexiunile necesare și va începe să implementeze soluția în scurt timp, au mai anunțat organizatorii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe