Newsflash
Știri

Grup online pentru educația stomatologică

de Florentina Ionescu - mai 5 2021
Grup online pentru educația stomatologică

Crucea Roșie Română lansează „DINȚI și părinți”, un grup online de educație stomatologică care se adresează atât părinților, cât și copiilor.

Întrucât spălatul pe dinți se învață acasă, în familie, Crucea Roșie din România, în parteneriat cu Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România, lansează pe Facebook „DINȚI și părinți”. 

Acesta este un grup de educație stomatologică pentru copii cu zâmbete sănătoase. Materialele puse la dispoziție sunt gratuite, iar proiectul face parte din Programul Școlar Colgate „Bright Smiles, Bright Future”. 

dinti sanatosi grup facebook educatie stomatologica

Cum vă puteți înscrie

Înscrierea în grupul „DINȚI și părinți” este foarte simplă. Poate intra pe pagina de Facebook orice părinte care vrea să afle mai multe informații despre sănătatea orală a întregii familii: cum se face corect periajul dinților, cât de important este ca periuța de dinți să fie schimbată la fiecare trei luni, cum ajută folosirea aței și a apei dentare și de ce vizita la medicul stomatolog poate preveni toate complicațiile, spun inițiatorii proiectului.

De asemenea, în acest grup sunt postate periodic materiale utile despre sănătatea dinților copiilor cu nevoi speciale. În prezent, în România sunt aproximativ 70.000 de copii cu dizabilități, iar existența grupului, dar și crearea unui proiect dedicat lor (platforma digitală OSCAR) le sunt de mare ajutor, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

„Sănătatea orală este importantă de la cea mai mică vârstă și pentru absolut fiecare individ, iar atunci când există și o boală generală care poate influența, de exemplu, capacitatea copilului de a coopera pentru tratament, prevenția timpurie și eficientă a îmbolnăvirilor oro-dentare devine cu atât mai importantă. Informați corect și la timp, părinții sunt primii care pot contribui la păstrarea sănătății dinților și gingiilor copiilor cu nevoi speciale de îngrijire a sănătății. Secțiunea platformei OSCAR dedicată părinților aduce la îndemâna acestora informații practice despre metode personalizate de igienă orală și igiena alimentației, dar și despre colaborarea eficientă cu medicul stomatolog”, a spus dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România.

Platforma OSCAR și grupul Dinți și Părinți își propun să conecteze cele două categorii de persoane care dețin rolurile principale în îngrijirea oro-dentară a copiilor: familia și profesioniștii din sănătatea orală, mai arată inițiatorii grupului de Facebook.

300.000 de copii din 13 județe învață anul acesta cum să aibă dinți sănătoși

Programul Școlar Colgate ajunge, în perioada martie-iunie, în clasele a 300.000 de copii din 13 județe: Timișoara, Sălaj, Gorj, Vâlcea, Mureș, Brașov, Dâmbovița, Teleorman, Buzău, Călărași, Ialomița, Iași și Vaslui.

Ca în fiecare an, lecțiile de sănătate stomatologică sunt ținute de voluntarii Crucii Roșii Române, care îi învață pe copii:

- Cum să se spele corect pe dinți;

- Să își schimbe periodic periuța de dinți;

- Ce înseamnă un stil de viață echilibrat și cum pot înlocui dulciurile nesănătoase care le pot face carii;

- Vizita la medicul stomatolog trebuie să fie o bucurie.

După fiecare lecție, copiii și părinții lor primesc produse pentru îngrijirea dinților, un pliant cu sfaturi și un calendar în care să bifeze, dimineața și seara, că s-au spălat împreună pe dinți.

„Cu toate limitările din această perioadă dificilă, în 2021, voluntarii Crucii Roșii Române transmit mesaje educative și distribuie pachete cu produse de igienă orală către 300.000 de școlari. Campania din primăvara aceasta ajunge la o treime dintre acești copii, urmând să oferim educație și mostre de produse altor 200.000 de elevi în etapa de toamnă. Implicarea familiei este la fel de importantă ca lecțiile din școli, așa că, împreună cu partenerii nostri, Crucea Roșie Română și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, îi invităm pe părinți să se înscrie în grupul de Facebook DINȚI și PĂRINȚI, comunitatea părinților care doresc să ofere copiilor cea mai bună sănătate orală și să le asigure acestora mai multe șanse de reușită în viitor. (...)”, a declarat Giuseppe Omar Laruccia, Director General Colgate-Palmolive România.

Parteneriatul cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România este foarte important pentru program, mai spun inițiatorii grupului de educație stomatologică.

„Programul Școlar Colgate a continuat și în perioada pandemiei, adaptând prezentările pentru mediul online și asigurându-ne, totodată, că produsele necesare igienei orale ajung la toți elevii. Un alt element de noutate pe care l-am adăugat a fost să creăm un parteneriat cu părinții. Colaborarea directă cu aparținătorii copiilor s-a născut dintr-o nevoie identificată de Crucea Roșie Română în cei șapte ani de implementare a Programului Colgate, atât în mediul urban, dar mai ales în mediul rural, acolo unde accesul la specialiștii în igienă orală este mai dificil de realizat. (...)”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Afecțiunile dinților, o problemă serioasă la nivel mondial

Statisticile în ceea ce privește sănătatea dinților sunt îngrijorătoare. Aproape toți adulții și 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

La noi în țară, doar 26% din populația generală merge la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an. Cei mai mulți români ajung în cabinet abia atunci când simt deja durerea și dintele a fost afectat.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile și boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind și principalele cauze ale pierderii dinților. De vină sunt alimentele nesănătoase, în special cele care conțin zahăr, fumatul, consumul de alcool și neîngrijirea dinților.


Notă autor:

Sursa foto: cottonbro, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe