Newsflash
Știri

Gripa prinde putere

de Mirabela VIAŞU - feb. 6 2013
Gripa prinde putere
   Numărul cazurilor de gripă continuă să crească în cea mai mare parte a Europei. Un raport recent, realizat de ECDC şi preluat de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino), arată că 19 ţări au raportat o creştere a răspândirii virusurilor gripale, în timp ce 14 au anunţat o pondere „medie sau de mare intensitate“. În total, până la data raportului, au fost înregistrate 383 de cazuri de gripă care au necesitat spitalizare.
   Dacă pe continentul european vorbim de o circulaţie a virusurilor gripale, fiind confirmate în egală măsură atât infecţii de tip A, cât şi de tip B, în SUA predomină infecţiile cu virusul A/H3N2. Actualul sezon de gripă se arată a fi mai grav, în America de Nord, comparativ cu media anilor precedenţi, în special în rândul persoanelor în vârstă, care reprezintă jumătate din numărul internărilor şi 90% din decesele înregistrate până în prezent, susţin specialiştii de la CDC. Aflăm astfel că, în a doua săptămână din ianuarie 2013, rata de spitalizare pentru toate vârstele a fost de 18,8 la 100.000, cifră comparabilă cu alte sezoane în care a predominat virusul A/H3N2 (de exemplu, sezonul 2003–2004). Numărul deceselor în rândul copiilor a ajuns la 29, o cifră cu mult sub cea înregistrată în sezonul 2003–2004, când 153 de copii au murit din cauza gripei.
   Raportul atrage atenţia şi asupra necesităţii administrării unui tratament antiviral precoce la pacienţii care au un risc crescut de complicaţii ale gripei. Oficialii CDC au remarcat faptul că rata de tratament antiviral la pacienţii cu gripă a scăzut faţă de cea înregistrată în pandemia A/H1N1 2009, până în prezent doar o treime din aceştia fiind trataţi cu antivirale.
   Documentul citat mai arată că anumite ţări din estul Mediteranei şi din Africa de Nord au înregistrat o scădere a cazurilor de gripă. Aceeaşi situaţie a fost raportată şi în Caraibe, America Centrală şi America de Sud tropicală (exceptând Bolivia, unde numărul de infecţii cu virusul H3N2 este în creştere).

H1N1 a afectat 24% din populaţia globului

   Rata de infecţie, la nivel mondial, în pandemia H1N1 din 2009, a fost de aproximativ 24%, estimează o echipă de experţi OMS, condusă de prof. dr. Maria D. Van Kerkhove, de la Imperial College din Londra, într-o nouă analiză a studiilor serologice din 19 ţări. Rezultatele sunt cu mult mai mari faţă de cele estimate, în perioada imediat postpandemică, de oficiali americani. Noua cercetare a fost publicată recent în Influenza and Other Respiratory Viruses şi preluată de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino).
   Concluzia cercetării este că una din 5.000 de persoane infectate cu H1N1 a murit. În ceea ce priveşte incidenţa gripei pandemice A/H1N1, noile rezultatele confirmă faptul că această rată a variat foarte mult, în funcţie de grupa de vârstă, cele mai ridicate rate fiind observate la copii, iar cele mai mici la persoanele de peste 65 de ani, care au beneficiat de un oarecare grad de protecţie datorită expunerilor anterioare la virusuri gripale.
   Pandemia H1N1 a fost percepută ca fiind destul de uşoară. Acum, autorii noului studiu susţin că impactul global al pandemiei nu a fost suficient de bine înţeles, în mare parte din cauza volumului mare de cazuri, ceea ce a determinat OMS să recomande destul de timpuriu ca testarea să se concentreze numai pe bolile grave şi fatale. Ca urmare, numărul de cazuri şi de decese raportate (estimat între 18.449 şi un milion) este văzut de autori ca fiind mici fracţiuni ale numerelor reale. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cercetarea este prima de acest gen care evaluează datele serologice ale gripei A/H1N1 pe grupe de vârstă din ţări şi regiuni din întreaga lume, variind de la China, India, Iran şi Vietnam până la Australia, Franţa, Norvegia şi SUA. Au fost selectate 27 de studii serologice disponibile până la 1 ianuarie 2012.
   Autorii studiului susţin că prevalenţa prepandemică a anticorpilor anti-H1N1 a fost de doar 5%, variind considerabil în funcţie de vârstă. Pentru a oferi o incidenţă cumulată a infecţiei, cercetătorii au făcut o estimare globală de 24%, cel mai mare procent (46%) înregistrându-se în rândul copiilor cu vârste cuprinse în intervalul 5–19 ani, iar cel mai scăzut (14%) – la persoanele vârstnice (peste 65 de ani). La copiii cu vârste sub 4 ani, rata infecţiei a fost de 37% (36–56%); la adulţii cu vârste între 20 şi 44 ani, de 20% (13–26%), iar la persoanele cu vârste între 45 şi 64 de ani, de 14%.
   Noile cifre sunt considerabil mai mari decât estimările CDC privind impactul pandemiei în SUA în perioada aprilie 2009 – aprilie 2010. Agenţia a estimat că 61 de milioane de americani au fost infectaţi, ceea ce înseamnă aproximativ 19,8%. În plus, reprezentanţii CDC au estimat că 25,7% din copiii şi adolescenţii cu vârste sub 17 ani au fost infectaţi, pe când OMS estimează proporţii de 37% la copiii sub 4 ani şi de 46% pentru 5–19 ani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe