Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Gripă aviară fatală pentru foci

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 31 august 2012
   Din septembrie până în decembrie 2011, 162 de foci (Phoca vitulina) din largul coastei de est a SUA – zona New England – au murit în urma unei infecţii gripale. Analiza secvenţelor probelor recoltate post-mortem a relevat prezenţa unui virus gripal aviar A/H3N8, similar cu un virus care circulă în America de Nord la păsările de apă cel puţin din anul 2002, dar cu mutaţii care indică o recentă adaptare la gazde mamifere. Aceste virusuri includ o mutaţie D701N în proteina virală PB2, raportată anterior la virusurile aviare H5N1 înalt patogene întâlnite la om, după cum aflăm din BASIC (Buletinul de informaţii săptămânale al Institutului Cantacuzino), care citează un studiu* publicat recent în revista mBio, editată de American Society for Microbiology.
   Acest focar este deosebit de important, nu numai din cauza îmbolnăvirii unui număr mare de foci, dar mai ales deoarece virusul a dobândit natural mutaţii cunoscute pentru potenţialul de creştere a virulenţei şi transmisibilităţii la mamifere.
 
 

*Anthony SJ şi colab. 2012. Emergence of fatal avian influenza in New England harbor seals. mBio 3(4):e00166-12

 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.