Newsflash
Știri

Ghiduri pentru combaterea mortalității neonatale

de Monica GEORGESCU - aug. 29 2016
Ghiduri pentru combaterea mortalității neonatale
În fiecare an, la nivel global, peste 300.000 de femei mor în timpul sarcinii și al nașterii, 2,6 milioane de copii se nasc morți și alți aproape trei milioane mor în prima lună de viață. Multe din aceste decese pot fi prevenite prin tratamente medicale de calitate, atât în timpul sarcinii, cât și în primele luni de viață ale copilului. Organizația mondială a sănătății (OMS) militează pentru eforturi susținute de prevenție și combatere a mortalității neonatale.
Aproape niciunul din copiii născuți morți nu este înregistrat în certificate de naștere sau de deces. Jumătate din cazurile de deces neonatal nu sunt nici ele înregistrate sau verificate de sistemul medical. Prin urmare, multe țări nu au o evidență clară a acestor cazuri și, în consecință, nu pot lua măsuri eficiente pentru a preveni decesele viitoare. Ian Askew, director al Centrului pentru sănătatea reproducerii din cadrul OMS, atrage atenția asupra importanței contorizării și raportării atente a fiecărui caz pentru a lua măsuri de corectare și de prevenție.
Marți, 16 august, OMS a lansat trei publicații care vin în ajutorul medicilor și autorităților competente, sprijinind eforturile acestora de a contoriza și cataloga cazurile de mortalitate neonatală și decese la naștere. Prima publicație din serie include un sistem standardizat de clasificare a cazurilor, menit să ajute la centralizarea datelor din mai multe țări, precum și la raportarea acestor cazuri la o serie de afecțiuni medicale preexistente la mame, precum diabetul și hipertensiunea arterială.
Este urmată de un ghid practic de investigație a cazurilor de moarte infantilă și deces la naștere. Organizația mondială a sănătății recomandă analiza fiecărui caz în parte de către o comisie medicală, stabilirea cauzelor și circumstanțelor care au condus la deces și apoi adoptarea unor măsuri adecvate pentru corectarea situației și pentru a preveni alte decese.
Deși eforturile din ultimii ani sunt notabile, OMS atrage atenția că rapoartele oficiale subestimează în continuare numărul de decese materne la naștere cu aproximativ 30% la nivel global (în unele țări, acest procent ajunge la 70%). A treia publicație lansată analizează politicile de investigație de până acum și propune o nouă metodă de examinare a cazurilor de deces la naștere sau neonatal. Se recomandă o înregistrare mai minuțioasă a cazurilor, precum și o investigare mai atentă a acestora de către o comisie de experți care ar urma să se întâlnească de cel puțin două ori pe an.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe