Acasă » ACTUALITATE » Știri
Ghiduri medicale publicate pe platforma de informare dedicată COVID-19

Pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, vaccinare-covid.gov.ro, au fost publicate de specialiști două ghiduri medicale utile în contextul epidemiologic actual.
Unul dintre ghiduri se referă la bolile prevenibile prin vaccinare, iar al doilea este o broșură pentru medicii de familie despre vaccinarea împotriva COVID-19 în România.
Citiți mai multe despre Platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19
„Înprezent, numeroase boli infecțioase pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor. În ultimul secol, vaccinarea a condus la reducerea dramatică a mortalității și morbidității provocate de boli infecțioase. Scopul final al vaccinării a fost frecvent considerat drept întreruperea transmiterii microbului implicat în declanșarea bolii”, se arată în ghidul dedicat bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
Al doilea ghid, cel care se adresează medicilor de familie, este structurat pe mai multe capitole, precum:
- Principiile strategiei de vaccinare
- Etapele vaccinării în România pe grupe populaționale
- Tipuri de vaccinuri în proces final de evaluare /autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului
- Tabel vaccinuri dezvoltate
- Registrul național de vaccinare | COVID-19
- Farmacovigilență.
Totodată, în această broșură sunt detaliate etapele în care se va desfășura vaccinarea împotriva COVID-19 în România, precum și tipurile de vacinuri și modul lor de funcționare:
„Vaccinurile bazate pe ARN mesager (ARNm) conțin instrucțiunile genetice necesare pentru a sintetiza proteina S”, se arată în ghid,
pe când vaccinurile cu vector viral nereplicativ:
„au la bază un alt virus (din familia adenovirusurilor) care a fost modificat pentru a conține gena care codează sinteza proteinei S a SARS-CoV-2”.
Ghidurile au fost realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19 în România și sunt disponibile aici și aici.