Newsflash
Știri

Ghid pentru medicina defensivă

de Dan Dumitru MIHALACHE - apr. 1 2016
Ghid pentru medicina defensivă
Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB) a găzduit săptămâna trecută lansarea lucrării Drepturile omului în îngrijirea pacienților. Ghid pentru practicieni. Cartea a fost realizată de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), cu sprijinul Centrului de Resurse Juridice, al Centrului euroregional pentru inițiative publice și SNSPMPDSB, printr-un grant oferit de Open Society Foundation. Invitați la lansare au fost coautorii ghidului, medici specialiști în politici de sănătate, juriști.
Proiectul este internațional, România fiind prima țară din Uniunea Europeană care participă și produce acest ghid, spunea, la lansare, prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al SNSPMPDSB. Inițial, proiectul a cuprins șapte țări, majoritatea din Asia, a precizat dr. Silvia Gabriela Scîntee, director general adjunct al SNSPMPDSB, ulterior însă numărul acestora a crescut, în prezent ghidul fiind realizat de Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Macedonia, Moldova, România, Rusia, Serbia și Ucraina.
Potrivit dr. Dana Otilia Farcașanu, președinta CPSS, punctul de pornire a ghidului a fost Carta europeană a drepturilor pacientului, scopul fiind acela de a vedea cum sunt reflectate drepturile menționate în această cartă, pornind de la convențiile internaționale pe care România le-a semnat, până la directivele și legislația europeană transpuse în legislația națională, precum și la partea specifică de legislație românească.
Misiunea acestui ghid este de „a crește gradul de cunoaștere a instrumentelor juridice existente și a oferi interpretări și cazuri reale avocaților practicieni, dar și furnizorilor de servicii medicale și pacienților, pentru că ei sunt cei vizați în primul rând“, explică Gabriela Scîntee, coordonatoarea ghidului.
În ceea ce-i privește pe pacienți, ghidul se referă nu doar la drepturile lor, ci și la responsabilitățile pe care aceștia le au: „Se pare că pacienții noștri au drepturi, dar nu prea au și responsabilități, cel puțin nu clar prevăzute în legislație“, arată dr. Scîntee. Responsabilitățile pacienților au fost grupate pe trei categorii: față de propria stare de sănătate, față de sănătatea altora și față de sistemul de sănătate. Deși la această din urmă categorie au fost identificate mai multe prevederi legislative, ea spune că majoritatea se referă la asigurați, nicidecum la pacienți.
Pentru practicienii din domeniul dreptului, avocata Iustina Ionescu, coautoare a câtorva capitole, spune că acest ghid este util prin faptul că prezintă și le pune la dispoziție „fix articolele din tratatele internaționale și legislația națională“, care pot fi preluate și folosite în instanță la cazurile pe care ei le au. Aceasta arată faptul că multe din exemplele de precedente judiciare prezentate în ghid sunt din vestul Europei, „pentru că acolo pacienții își cunosc drepturile, au mai multă încredere în sistemul de justiție și merg să-și caute recunoașterea și apărarea drepturilor în instanță“.
Precedente există și în România, mai spune ea, unele prezentate și în ghid. Cum ar fi, de exemplu, sancțiunea pe care o instanță românească a dispus-o față de o primărie, pentru că a postat, pentru o perioadă de timp, pe site-ul propriu, lista cu persoanele care trăiesc cu HIV și primesc ajutor social.
„Nu cred că există un sistem care să aibă mai multă legislație și mai haotică decât sistemul de sănătate“, completează avocata Georgiana Iorgulescu. Când ajungi la ordinele de ministru, este un adevărat spectacol, spune ea: „Unele se publică, altele nu, sunt ordine care mai adaugă ceva la lege, altele care mai schimbă ceva; trăim într-un haos“.
Cartea aceasta este periculos de incitantă, consideră dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management a Calității în Sănătate (ANMCS). Este incitantă, pentru că aduce în prim plan „un aspect extrem de delicat și sensibil – drepturile pacientului“. El spune că o respectare a drepturilor pacientului, „în stilul în care justiția din România a înțeles să o facă, este extrem de periculoasă, pentru că va duce la medicina defensivă, ceea ce este foarte grav“. Consideră că este „mai mult decât aberant“ să existe decizii ale judecătorilor cu privire la tratamentul care trebuie aplicat unor pacienți, „contrar legii și prescripției“.
Așa cum stau lucrurile acum, adaugă dr. Cepoi, percepția este că respectarea drepturilor pacientului înseamnă să-i satisfaci acestuia orice cerere, ceea ce nu este corect medical și împotriva interesului său: „Faptul că pacientul are acces la informație nu înseamnă că este și informat; dacă el nu este pregătit să preia și să prelucreze informația respectivă, o înțelege altfel de cum trebuie. Aici apare și iatrogenia de comunicare: eu cred că pacientul a înțeles ce i-am spus, și el crede că a înțeles, numai că la sfârșit constatăm că fiecare a înțeles altceva decât trebuia și rezultatele nu sunt cele scontate“.
Concomitent cu lansarea de la București, ghidul s-a lansat și la Cluj-Napoca, iar acolo ținta au fost juriștii, potrivit dr. Dana Farcașanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe