Newsflash
Știri

Ghid nou pentru gestionarea gastroparezei

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 13 2021
Ghid nou pentru gestionarea gastroparezei

Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate a publicat un ghid de gastropareză, sub egida Uniunii Europene de Gastroenterologie. Ghidul este disponibil gratuit pe internet.

La redactarea documentului am contribuit și eu, alături de prof. dr. Vasile Drug. Gastropareza reprezintă pareza stomacului și, așa cum sugerează numele, definește evacuarea gastrică încetinită. Aceasta poate fi acută, apărând în intoxicaţii alcoolice, în coma diabetică, în pancreatita acută, în viroze etc.

Gastropareza care pune probleme medicale importante este cea cronică. Ea poate fi idiopatică dar, cel mai frecvent, reprezintă o complicaţie a diabetului. În SUA există peste cinci milioane de pacienţi cu această afecţiune.

Gastropareza se manifestă cu tabloul clinic al unei dispepsii la care se asociază insuficienţa evacuatorie gastrică. Pacienţii acuză distensie abdominală postprandială, saţietate precoce, greaţă, vărsături, pierdere în greutate.

Din păcate, unii confraţi nu o recunosc nici în forma acută, nici în cea cronică. Simptomele pot fi eronat atribuite unor așa-numite, dar incorect etichetate, gastrite, dischinezii biliare, colecistite cronice, ulcere
gastrice etc.

Diagnosticul se stabilește după anamneză și examenul clinic complet, dar gastroscopia este necesară pentru diagnostic diferenţial. Întârzierea evacuării gastrice se determină scintigrafic, prin test Carbon-13 sau ecografic (laborios). Bariul pasaj este util doar în forme foarte severe.



Notă autor:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33939892/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe