Newsflash
Știri

Ghid de prevenţie ECDC

de A. M. - iun. 26 2015
Ghid de prevenţie ECDC
    Plecând de la constatarea că unul dintre grupurile vulnerabile, cel al bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi (MSM), este afectat disproporţionat de infecţia HIV şi de alte boli cu transmitere sexuală (gonoree, sifilis, hepatită B şi C), ba chiar incidenţa acestor infecţii a crescut, în unele ţări europene, în ultimul deceniu, Centrul european pentru prevenţia şi controlul bolilor (ECDC) a dat publicităţii, miercuri, 17 iunie, un ghid de prevenţie a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) la MSM.
    Dovezile existente indică o serie de măsuri prin intermediul cărora se pot preveni şi reduce aceste infecţii la bărbaţii care fac sex cu bărbaţi. Dintre măsurile preventive, sunt recomandate vaccinările (pentru protecţia faţă de hepatita A şi B, dar poate fi luată în calcul şi imunizarea anti-HPV), utilizarea prezervativelor (prin facilitarea accesului la acestea şi la lubrifianţi), precum şi acţiunile de promovare a sănătăţii (furnizarea de informaţii adecvate pentru a permite înţelegerea riscurile pentru sănătate ale comportamentului sexual şi eficienţa prevenţiei). Statele europene sunt sfătuite să furnizeze consiliere şi testare pentru HIV şi alte infecţii cu transmitere sexuală, prin metode uşor de accesat de grupul-ţintă. Nu în ultimul rând, ghidul recomandă furnizarea promptă a tratamentului pentru infecţiile HIV, hepatitice sau cu alţi agenţi etiologici cu transmitere sexuală, prevenindu-se totodată răspândirea infecţiilor în grupul vulnerabil şi apariţia complicaţiilor pe termen lung.
    „Niciuna din intervenţiile descrise în ghid nu va reduce singură semnificativ transmiterea HIV sau a ITS. Nevoile şi preferinţele variază de la o ţară la alta, în interiorul aceleiaşi ţări, de la un individ la altul şi în timp. Pentru a îmbunătăţi sănătatea sexuală la MSM în Europa, trebuie ca eforturile noastre să fie ţintite şi adaptate la situaţia naţională sau locală. Ideal, chiar cu implicarea celor cărora ne adresăm“, a declarat Andrea Ammon, director interimar ECDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe