Newsflash
Știri

Gheorghe Iana (SNRIR): în medie, patru pacienţi pe oră fac AVC

de L. Budin - nov. 7 2022
Gheorghe Iana (SNRIR): în medie, patru pacienţi pe oră fac AVC

Preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, prof. dr. Gheorghe Iana, spune că principala cauză de dizabilitate în țară este accidentul vascular cerebral.

 În medie, patru pacienţi pe oră fac AVC, a adăugat președintele SNRIR, în cadrul primei ediţii a simpozionului de radiologie intervenţională „Transilvania Interventional Course” (TRIC) de la Târgu Mureş.

avc-batrana

În momentul de faţă, principala cauză de dizabilitate din România este accidentul vascular cerebral. Pacienţii sechelaţi post-AVC sunt cei care costă cel mai mult statul prin dizabilitatea lor, deci rămân cu dizabilităţi severe. În medie, patru pacienţi pe oră fac AVC în România - cam asta este media - dintre care mulţi, o mare parte, nu au nicio şansă de supravieţuire dacă fac un accident mare, pentru că şi accidentele astea sunt de diverse grade”, a spus dr. Gheorghe Iana, citat de Agerpres.

 S-a dezvoltat o reţea de centre de tromboliză intravenoasă în fiecare judeţ, care rezolvă cazurile uşoare, a precizat medicul.

Tromboliza intravenoasă nu poate să dizolve cheagurile foarte mari. Şi atunci trebuie trecut în etapa a doua, de extras cheagul din interiorul vasului, iar asta se face numai în câteva centre pe care le avem. Deci, dacă 4 oameni pe oră suferă (un AVC, n.r.), gândiţi-vă cam câţi sunt la nivel naţional şi înmulţiţi fiecare oră cu 365 de zile cu 24 de ore şi aflaţi o cifră impresionantă”, a explicat dr. Gheorghe Iana.

Medicul a precizat că se înregistrează o frecvenţă mare a AVC atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, pentru că „este o boală la modă”, alături de infarctul de miocard, fiind generată de factori alimentari, de stres, factori ereditari etc.

Şi, din păcate, se întâmplă cel mai frecvent seara sau noaptea, uneori sunt oameni care locuiesc singuri, fără aparţinători, sunt găsiţi dimineaţa căzuţi în casă şi ei sunt în afara ferestrei terapeutice pentru că au trecut mai mult de 4-6 ore de la debut. Dar cei care locuiesc într-un mediu în care au un însoţitor, într-un mediu de familie, din momentul în care au primul simptom şi au anunţat medicul sunt duşi de urgenţă la spital, au şansa de a beneficia de o procedură de terapeutică şi de a se recupera parţial. În disciplina noastră se spune aşa, timpul înseamnă cât creier pierzi pe unitatea de timp. Cu fiecare minut pe care îl întârzii, cu atât şansa de recuperare scade. Deci bătălia noastră este ca pacientul să ajungă cât mai repede din momentul debutului simptomatologiei”, a arătat preşedintele SNRIR. 

Şeful Compartimentului Radiologie Intervenţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, doctor Lucian Mărginean, a explicat ceea ce implică un AVC, în privinţa diminuării capacităţii creierului uman.

Dacă doriţi o cifră, s-a cuantificat şi e impresionantă: se pierd 1, 9 milioane de neuroni pe minut. Bine, avem miliarde, dar imaginaţi-vă dezastrul produs la 4-5-6 ore şi mai departe după 6 ore”, a arătat dr. Mărginean.

Uniunea Europeană a autorizat un tratament preventiv pentru bronşiolită

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe