Newsflash
Știri

Gel biodegradabil care poate repara daunele provocate de infarct miocardic

de Dorina Novac - iun. 10 2022
Gel biodegradabil care poate repara daunele provocate de infarct miocardic

Cercetătorii au dezvoltat un gel biodegradabil pentru a repara daunele cauzate de infarct miocardic, informează DPA/PA Media.

Experţi de la Universitatea din Manchester, susţinuţi de British Heart Foundation (BHF), au creat această substanţă ce poate fi injectată direct în inimă, în timp ce aceasta bate, scrie Agerpres.

heart attack

Gelul funcţionează precum o schelă pentru celulele injectate, astfel încât să poată dezvolta ţesut nou.

În trecut, când celulele au fost injectate în inimă pentru a reduce riscul de insuficienţă cardiacă, doar 1% dintre ele au rămas pe loc şi au supravieţuit.

Noul gel este obţinut din peptide, respectiv fragmente proteice.

Substanţa se comportă ca un lichid atunci când se află sub stres, în timp ce peptidele se dezasamblează – o stare ideală pentru injectare –, apoi peptidele se reasamblează, iar gelul devine solid. Acest proces menţine celulele în loc în timp ce se grefează pe inimă.

Pentru ca rezultatele să aibă succes, o bună aprovizionare cu sânge este vitală pentru ca celulele injectate să se poată dezvolta într-un ţesut nou.

„Ca să demonstreze că tehnologia ar putea funcţiona, cercetătorii au arătat că gelul poate susţine dezvoltarea ţesutului miocardic normal. Când au adăugat în gel celule umane care fuseseră reprogramate să devină celule miocardice, ei au reuşit să le crească in vitro timp de trei săptămâni, iar celulele au început să bată spontan”, transmite sursa citată.

Cercetătorii au testat gelul pe şoareci sănătoşi. Ei au injectat un marker fluorescent odată cu gelul în inimile rozătoarelor, iar rezultatele au demonstrat că gelul a persistat la nivel cardiac timp de două săptămâni.

Ecografiile cardiace şi electrocardiogramele efectuate pe şoarecii respectivi au confirmat siguranţa gelului.

Pentru a obţine mai multe informaţii, cercetătorii intenţionează să testeze gelul după ce şoarecii suferă un infarct miocardic, pentru a observa dacă se va dezvolta ţesut nou.

Studiul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe a Societăţii britanice cardiovasculare, desfășurată la Manchester.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe