Newsflash
Știri

Gaura maculară: persoanele de peste 40 de ani au nevoie de control oftalmologic periodic

de Florentina Ionescu - oct. 11 2022
Gaura maculară: persoanele de peste 40 de ani au nevoie de control oftalmologic periodic

Silviana Jianu, medic primar oftalmolog în cadrul ambulatoriului integrat al Spitalul Militar Timișoara, oferă detalii despre o afecțiune oculară gravă și invalidantă: gaura maculară.

Informațiile oferite de dr. Silviana Jianu au fost publicate recent pe pagina oficială de Facebook a Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale. 

gaura maculara2
Sursă foto: cpt. Adriana Neagu - SCMU Timișoara

 

Silviana Jianu este medic primar oftalmolog în cadrul Cabinetului de oftalmologie din ambulatoriului integrat al Spitalul Militar Timișoara. Ea a oferit sâmbătă, pe o rețea socială, câteva detalii legate de o afecțiune oculară gravă și invalidantă, întâlnită în rândul populației: 

„Gaura maculară este o ruptură a retinei în zona sa centrală, zona care este responsabilă de cea mai bună vedere. Regiunea maculară este esențială pentru activitățile noastre zilnice: citit, televizor, șofat, lucrul la computer etc. Gaura maculară apare mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie”, a explicat medicul.

gaura maculara1
Sursă foto: cpt. Adriana Neagu - SCMU Timișoara

 

Simptomele gaurii maculare, spune Silviana Jianu, sunt reprezentate de scăderea progresivă și nedureroasă a acuității vizuale, însoțită de distorsiuni ale vederii:

„Pacientul vede liniile drepte deformate, ondulate, cu zone lipsă. Cititul este sever afectat la ochiul bolnav. De cele mai multe ori, acestă boală invalidantă este bilaterală”.

Depistarea precoce a găurii maculare este deosebit de importantă, iar medicul citat amintește că:

„Se pledează pentru consulturile oftalmologice periodice la pacienții trecuți de 40 ani. Consultul constă în examinarea acuității vizuale, examenul fundului de ochi și tomografia de retină (OCT)”.

Tratamentul constă în prescrierea de suplimente nutritive pentru retină, iar în stadiile avansate ale bolii, tratamentul este chirurgical. 

Scanarea retinei cu ajutorul inteligenței artificiale arată riscul de AVC și de boli de inimă 

„Postoperator, acuitatea vizuală rămâne scăzută, deși structural retina revine, în mare parte la aspectul normal.  Cu cât este depistată mai repede, această afecțiune, cu atât recuperarea este mai bună”, a conchis medicul oftalmolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe