Newsflash
Știri

Gafe cu repetiție

de Alexandra NISTOROIU - aug. 16 2016
Gafe cu repetiție
     O femeie de 39 de ani, operată săptămâna trecută la Spitalul CF 2, de cancer de col uterin în fază incipientă, se luptă acum să supraviețuiască, într-un alt spital, după ce a primit, în timpul intervenției, o transfuzie cu sânge dintr-o grupă incompatibilă. Știm că sună și îngrozitor, și familiar în același timp. O altă transfuzie greșită la Spitalul de Arși ducea luna trecută la decesul pacientei. În cazul de la CF 2, la o oră după intervenția chirurgicală, s-au instalat primele semne de șoc hemoragic. Medicii i-au administrat din nou sânge. Norocul ei a fost că s-a trezit la timp pentru a le atrage atenția că primește sânge dintr-o pungă greșită. Deja celebrii inspectori sanitari din DSP București (celebri fiindcă par să ajungă mereu la timp pentru a constata, că la autopsie, deficiențele, dar nu și pentru a le corecta din vreme) au demarat o anchetă, care a revelat că o asistentă etichetase greșit, cu numele femeii, proba de sânge a altei paciente. Așa a ajuns să primească AB4 pozitiv în loc de O1 pozitiv. Inspectorii DSP au decis să amendeze asistenta cu 700 de lei (sancțiunea maximă aplicabilă), iar spitalul cu 30.000 de lei.
     La fel ca la Spitalul de Arși, unitatea de transfuzii funcționa fără autorizație. Conform datelor primite de la minister miercuri, în sistemul public funcționează 108 unități de transfuzie sanguină fără autorizație de la DSP, dar care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și centrele de transfuzii. În perioada 2–12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzie neautorizate și vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării în cel mult trei luni.
     Deloc surprinzător, la Spitalul CF 2 nu exista nicio procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operații. În câte spitale există însă această procedură și în câte este respectată? Sunt date de care ministerul nu dispune momentan și, cel mai devreme, le putem aștepta la 12 august. Totuși, ministerul a mai anunțat că va publica în curând un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor.
     Colegiul Medicilor București spune, printr-un comunicat, că va urmări evoluția cazului. Familia pacientei este decisă să își caute dreptatea în instanță și, potrivit Digi 24, acuză medicii din secția de ATI a Spitalului CF2 că au încercat să ascundă ce s-a întâmplat.
     Nu foarte departe de cele povestite mai sus, într-un alt spital bucureștean, în același an de grație 2016, doi medici și un pacient erau electrocutați în timpul unei operații de cancer de limbă, chiar de unul dintre instrumentele chirurgicale. Dr. Marian Stamate, orelist și operatorul principal, a ajuns la reanimare din cauza șocurilor produse de electrocauterul defect. Medicul nu se află la primul accident de acest fel. Cu patru luni înainte, tot la Spitalul Colțea, „am fost electrocutat în aceeași manieră de un șoc electric, chiar mai grav“. Dar atunci fuseseră afectați doar Stamate și rezidentul, nu și pacientul. Orelistul a raportat incidentul în protocolul operator și în documentele de la sala de operație, precum și verbal șefilor clinicii. Fără niciun rezultat. „Nu s-au luat decât măsuri de formă. Au chemat o firmă care probabil în timpul liber făcea gogoși, pentru că ne-au întrebat, pe mine și pe asistenta șefă: „Ce sunt astea?“ Și le-am spus „electrocautere“. Și replica a fost „ce este acela un bipolar?“ În momentul acela am plecat, era clar că habar nu aveau ce fac“, a povestit Marian Stamate, contactat de „Viața medicală“. Deși era accident de muncă, nimeni nu a chemat autoritățile care ar trebui să intervină în astfel de cazuri: ITM, poliție etc. Și, fiindcă nu voia „să afecteze imaginea spitalului“, nici orelistul nu a mers mai departe de superiorii săi. Acum însă, vrea să dea în judecată spitalul: „Orice om decent în pericol de a fi asasinat de locul de muncă de două ori cred că ar face același lucru“. E revoltat de „incompetența managerială“, dar și „de drăgălășenia ministerului, care spune că nu are cum să intervină la Colțea“.
     Mediatizarea evenimentului a dus la autosesizarea poliției, parchetului și inspectorilor de protecția muncii. În spital s-a format o comisie pentru ancheta internă, care „este și de cercetare, și de intimidare. Au desfășurat-o ieri, în absența mea – eu sunt în concediu –, au refuzat prezența medicului care a încheiat operația în locul meu, precum și a medicului care s-a ocupat să ne îngrijească pe toți trei, după electrocutare. Nici asistenta de anestezie, martor direct, nu a fost chemată“, spune Marian Stamate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe