Newsflash
Știri

Fumat fără dependență și biolipici revoluționar

de Monica GEORGESCU - aug. 11 2017
Fumat fără dependență și biolipici revoluționar
     Administrația medicamentelor și produselor alimentare (FDA) din SUA a anunțat că plănuiește să reducă nivelul de nicotină din țigări până la un nivel care nu provoacă dependență, anunță cotidianul The Washington Post. Este pentru prima dată când autoritățile federale iau măsuri ce vizează direct controlul și limitarea substanței care provoacă dependența. Până în prezent, măsurile în lupta antifumat erau limitate la campanii de informare, avertismente privind pericolele fumatului plasate pe pachetele de țigări și creșterea taxelor și accizelor pe țigări. „Numărul copleșitor al deceselor și bolilor cauzate de consumul de tutun este datorat dependenței de țigări – singurele produse ce pot fi consumate legal, care ucid jumătate din consumatorii lor”, a declarat administratorul FDA, Scott Gottlieb.
     Această măsură face parte dintr-un plan mai larg menit să descurajeze consumul de țigări convenționale în favoarea unor produse alternative mai puțin dăunătoare. În acest sens, FDA a amânat cu câțiva ani intrarea în vigoare a reglementărilor privind aprobarea țigărilor electronice de către agenție. Cercetătorii și oficialii din domeniul sănătății au aplaudat această decizie, avertizând însă asupra faptului că nu există un consens privind doza de nicotină care să nu provoace dependență, deși înjumătățirea cantității curente ar fi un început bun.

 

     Regula conform căreia tratamentul cu antibiotice ar trebui finalizat ar putea fi infirmată. O analiză publicată săptămâna aceasta în The BMJ și citată de ziarul The Guardian arată că ar fi de preferat ca pacienții să oprească administrarea antibioticelor atunci când încep să se simtă mai bine. Conform ghidurilor actuale și practicii medicale, pentru a garanta eradicarea bacteriei ce cauzează infecția, pacienții sunt sfătuiți să termine tratamentul recomandat. O doză incompletă comportă riscul mutației spre o formă rezistentă la respectivul antibiotic.
     Martin Llewelyn, profesor de boli infecțioase la universitățile din Sussex și Brighton demonstrează prin studiul efectuat exact opusul acestei afirmații: în cazul majorității infecțiilor comune – precum cea cu E. coli sau Staphylococcus aureus – supratratarea cu antibiotice și, implicit, expunerea prelungită a unei bacterii la antibiotice cauzează dezvoltarea rezistenței. Excepție de la această regulă sunt infecțiile mai grave, precum tuberculoza, unde într-adevăr, bacteriile devin rezistente atunci când sunt tratate insuficient. Dar în majoritatea infecțiilor dobândite comunitar, pacienții ar putea fi sfătuiți să oprească tratamentul atunci când starea lor se ameliorează. Un alt argument în favoarea acestei recomandări este faptul că nu există o durată standard în antibioticoterapie, aceasta putând avea variații semnificative de la individ la individ în funcție de numărul infecțiilor și al tratamentelor anterioare. În acest moment însă, îndemnul cercetătorilor britanici este în contradicție directă cu recomandările Organizației mondiale a sănătății în ceea ce privește antibioticoterapia.

 

     În Sierra Leone, alergatul este, de săptămâna aceasta, scos în afara legii, relatează Africa News. Poliția a interzis alergatul pe străzile orașului fără autorizație, invocând motive de securitate și siguranță. Se pare că în statul african au avut loc în ultima vreme numeroase incidente care au implicat grupuri mari de așa-zis alergători. Aceștia își făcuseră un obicei din a deranja ordinea publică și traficul, ascultând muzică tare, lovind mașinile pe lângă care treceau și asaltând sau chiar jefuind trecătorii.
     Duminică, autoritățile statului african au publicat un avertisment conform căruia grupurile care  vor fi surprinse alergând fără autorizație vor fi pedepsite conform legii. Interdicția a intrat în vigoare imediat după publicare. „Persoanele care doresc să alerge din motive de sănătate pot face în continuare acest lucru pe stadioane sau pe plajă”, menționează avertismentul oficial, semnat de inspectorul general de poliție.

 

     Un grup de cercetători din Elveția a publicat joi o listă cu 16 markeri genetici asociați cu declinul speranței de viață, 14 din aceștia nefiind până acum cunoscuți lumii medicale. „Până în prezent, cele mai cuprinzătoare studii au identificat numai două astfel de zone din genom”, a declarat Zoltán Kutalik, unul dintre cercetătorii din spatele descoperirii. Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Institutul elvețian pentru bioinformatică, Universitatea din Lausanne, Spitalul Universitar Lausanne și Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, relatează agenția de presă Xinhua. Aceștia au analizat seturi de date prelevate de la 116.279 de indivizi și un total de 2,3 milioane de variații ADN de tip polimorfism uninucleotidic.
     Deși speranța de viață ține în mare măsură de mediul și locul în care trăim, de obiceiurile de viață, alimentație, statutul socio-economic, 20–30% din variația acesteia este influențată de genom. „Aproximativ 10% din populație este purtătoarea unei configurații a acestor markeri genetici, care le scurtează speranța de viață cu mai bine de un an față de media populației”, se precizează în comunicatul care a însoțit publicarea studiului. Majoritatea markerilor identificați se corelează cu predispoziția de a dezvolta anumite boli sau adicții.

 

     O specie de limax de grădină care secretă un mucus foarte lipicios în scop defensiv, a inspirat cercetătorii de la Universitatea Harvard să dezvolte un biolipici revoluționar. Acesta este foarte puternic, non-toxic, flexibil și, foarte important, aderă inclusiv la suprafețe umede. Datorită acestei caracteristici, noul adeziv poate fi folosit atât pe piele, ca pansament, cât și sub formă de lichid injectat în rănile profunde. De fapt, cercetătorii l-au testat cu succes, recent, pentru a astupa o gaură din inima unui porc, informează BBC. Experimentele inițiale, publicate în jurnalul Science, au demonstrat că lipiciul nu este toxic pentru țesuturile vii și este la fel de puternic ca oricare alt adeziv utilizat în scop medical.
     Proiectarea unui lipici care să adere la suprafețe umede a reprezentat dintotdeauna o provocare. „Am fabricat materialul astfel încât să preia caracteristicile principale ale mucusului de limax, iar rezultatul este în totalitate pozitiv”, a declarat Jianyu Li, care a condus cercetările ce au dus la această descoperire. Institutul Wyss din cadrul universității britanice a făcut deja o cerere pentru obținerea licenței de producție, declarând că noul adeziv este ușor de fabricat și ieftin.

 

     Începând cu ziua de 2 august, omenirea va trăi „pe datorie” până la finalul anului. În doar șapte luni, am consumat deja toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an, arată organizația internațională Global Footprint Network într-un comunicat preluat de Independent. În fiecare an, organizația ia în calcul amprenta de carbon, utilizarea apei, defrișările, precum și resursele folosite de omenire pentru culturi agricole, piscicultură și creșterea animalelor și calculează data până la care aceste resurse vor fi consumate: „Overshoot Day” – ziua deficitului ecologic. S-a observat că an de an, această dată vine tot mai devreme. Anul trecut, de exemplu, Overshoot Day a fost marcată la 3 august, dar în urmă cu 40 de ani, în 1977, a fost calculată la 12 noiembrie.
     „Pentru a ne asigura nevoile, necesarul de astăzi ar fi echivalentul a 1,7 planete”, precizează cercetătorii, care atrag atenția că acest lucru nu este sustenabil pe termen lung. Cea mai mare problemă sunt emisiile de carbon. Dacă acestea ar fi reduse la jumătate, ziua deficitului ecologic ar putea veni cu trei luni mai târziu, spun aceștia. Țările care își depășesc biocapacitatea cel mai flagrant sunt SUA și Australia, urmate de Coreea de Sud, Rusia, Germania, Elveția, Franța și Marea Britanie. India, pe de altă parte, folosește doar jumătate din resursele sale. Cercetătorii de la Global Footprint Network au publicat și un sistem de calcul prin care fiecare persoană își poate estima propria amprentă ecologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe