Newsflash
Știri

„Fruntașii“ Europei la afecțiuni oncologice feminine

de Dr. Alexandra MIHAI - iul. 15 2016
„Fruntașii“ Europei la afecțiuni oncologice feminine
Accesul limitat la investigații medicale și tratament, precum și lipsa de informare a femeilor, plasează România în fruntea Europei în ceea ce privește mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, ovarian și de sân, a declarat Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea, în cadrul unei conferințe de lansare a Coaliției pentru Sănătatea Femeii. În țări precum Germania, Franța sau Austria, peste 80% din femei au făcut un test Babeș-Papanicolau cel puțin o dată în viață, în timp ce în România, procentul acestora este de doar 17%.
Oricât de înfiorător ar suna diagnosticul, povara cumplită a bolii poate fi înlăturată. Rezolvarea problemei însă nu se rezumă la tratament, ci este nevoie de un angajament solid în prevenirea și depistarea precoce.
Coaliția pentru Sănătatea Femeii este un parteneriat strategic între organizații nonguvernamentale, profesioniști din sistemul medical și toți cei interesați în a promova importanța educației și prevenției în ceea ce privește cancerul de col uterin, ovarian și de sân. Inițiativa are ca obiective majore implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului național de screening pentru cancerul de col uterin, precum și creșterea gradului de informare asupra importanței controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
Conferința de presă, organizată luni la Camera Deputaților, a prilejuit și lansarea primului studiu al coaliției – „Afecțiuni oncologice feminine în România“ – privind impactul celor trei tipuri de cancer mai sus-menționate. Au fost centralizate, astfel, date cu privire la incidența, prevalența și mortalitatea asociată acestor boli și a fost analizată perspectiva medicilor de familie și a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum și la provocările legate de managementul cancerului de col uterin, ovarian și de sân.
Dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, gazda manifestării, a propus schimbarea de paradigmă: „Omul sănătos trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate, nu cel bolnav, așa cum se vehicula până acum“. Fiecare român trăiește sănătos cu peste cinci ani mai puțin decât media europeană. Pe locul cinci în topul cauzelor de mortalitate este cancerul de sân. El reduce speranța de viață cu 6,4 ani la o mie de locuitori, ceea ce face ca impactul acestei boli în populația României să fie de 70.000 de ani de viață. Pe locul șapte se află cancerul de col uterin, care reduce speranța de viață cu 4,6 ani, impactul în populație fiind de 51.000 de ani de viață. Numai în 2014, peste 36.000 de femei se aflau în evidență cu cancer de col uterin, din care peste 3.500 erau cazuri noi.
În ceea ce privește prevalența la cinci ani, incidența și mortalitatea, la capitolul cancer de sân România înscrie în grafic procente de 0,30%, 0,08% și 0,03%, comparativ cu restul UE, unde situația este: 0,56%, 0,17% și 0,04%. Deși incidența este de două ori mai mică, la mortalitate avem aproximativ aceeași rată ca UE. Cauzele sunt multiple, însă diagnosticarea tardivă rămâne cap de listă. În sfera cancerului ovarian, procentele sunt aproximativ asemănătoare: 0,04% prevalență, 0,02% incidență. Mortalitatea este cea care diferă, România clasându-se mai jos cu o sutime de procent decât restul UE. În cazul cancerului de col uterin, procentele semnalează din nou șubrezimea sistemului de sănătate: prevalența de 0,13% și incidența de 0,04%, de trei ori mai mari decât în restul UE, iar mortalitatea de 0,02% ar putea fi mascate de lipsa de raportare în timp real a cazurilor. Rata totală de supraviețuire e de 59,3% în România, raportat la 69,4% în restul Uniunii.
Timpul scurs de la prezentarea inițială până la stabilirea diagnosticului este de aproximativ una-două luni pentru circuitul pacientelor cu cancer de col uterin, admițând că vor fi decontate costurile de casa de asigurări de sănătate. Dacă pacienta suportă costul investigațiilor, acesta se reduce la zece zile. Este doar un puls luat din piață, datele sunt rotunjite. Însă un simplu test Babeș-Papanicolau nu e suficient pentru începerea tratamentului. Trebuie făcută o biopsie de col, un examen anatomopatologic, în condițiile în care deja cunoaștem deficitul de medici anatomopatologi bine pregătiți. E nevoie de un examen histochimic pentru un diagnostic diferențial al neoplasmului de col de un neoplasm al uterului care ar putea invada secundar. Mai adăugăm ecografia și lista poate continua. Circuitul pacientelor cu cancer de sân durează două-trei luni cu decontare de la casa de asigurări de sănătate, o lună dacă sursa banilor e buzunarul personal. În cazul cancerului ovarian, supranumit „ucigașul tăcut“, sunt multe nuanțe. Este greu de apreciat un timp până la diagnostic, boala în sine fiind silențioasă și agresivă, fără simptome care să pună în gardă.
O româncă din trei este afectată de cancer. Risc direct prezintă 8,5 % din femei, restul de 22,5% au antecedente heredo-colaterale. Aproape jumătate din numărul femeilor asociază termenul de cancer cu decesul iminent. Într-adevăr, tratamentul este similar unei săbii cu două tăișuri, dar beneficiile sunt majoritare. Abordările terapeutice moderne includ medicamente imuno-oncologice costisitoare la care nu vom avea acces prea curând. În perioada 2008–2015, Comisia Europeană a aprobat 62 de medicamente noi, însă, în România au ajuns doar șapte.
Concluziile nu sunt tocmai prietenoase. Nu există proceduri clare care să susțină crearea și funcționarea unor echipe multidisciplinare de management al bolilor pacientelor. Nivelul scăzut de educație și informare în rândul femeilor ne fac codașii Europei, iar programele de screening existente dezamăgesc prin organizare și implementare deficitară. Dacă există o calitate a poporului nostru, aș spune că găsim soluții în orice situație. Cum altfel ne-am descurca cel mai bine cu proceduri învechite?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe