Newsflash
Știri

Fragilitatea vârstnicului și sărăcia

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 29 2016
Fragilitatea vârstnicului și sărăcia
    Valoarea predictivă a indicatorilor de fragilitate este limitată, aflăm dintr-un studiu publicat luna trecută în Current Gerontology and Geriatric Research și realizat de dr. Marinela Olăroiu (Spanbeek, Olanda), conf. dr. Minerva Ghinescu (București), dr. Viorica Naumov (Brăila), dr. Ileana Brînză (Brăila) și prof. univ. Wim van den Heuvel (Spanbeek, Olanda). Schimbările în starea de sănătate și în calitatea vieții, precum și viitoarele internări în spital nu pot fi prezise în totalitate prin calcularea indicelui de fragilitate, deoarece ele sunt influențate în mare măsură și de alte variabile din mediul înconjurător.
    Screeningul fragilității este important în rândul persoanelor vârstnice, prevalența acestei caracteristici fiind în relație invers proporțională cu nivelul economic al unei țări, arată autorii studiului. Totuși, deși scorurile de fragilitate se utilizează după aceleași principii în cazul vârstnicilor incluși în studii, contextele geografice și economice variază. Prevalența fragilității stării de sănătate variază astfel de la 4,0% la 59,1% la această categorie populațională.
    Pentru a analiza în detaliu precizia cu care scorurile de fragilitate prezic utilizarea serviciilor medicale în viitor, medicii români au realizat un studiu de follow-up pe 215 pacienți vârstnici din țara noastră. Pacienții au fost analizați cu ajutorul indicatorului Groningen de fragilitate, cu un an înainte. Variabilele analizate în studiu au fost vizitele la cabinetul medical, internările și apariția unor noi afecțiuni, iar valoarea predictivă a indicatorului Groningen inițial a fost analizată descriptiv și prin regresie. Medicii au concluzionat că în timpul studiului o treime din pacienți au avut cel puțin o internare în spital, iar restul au vizitat medicul de familie de trei ori mai mult decât în anul anterior. Pacienții care au avut un scor de fragilitate mare în anul anterior au avut nevoie mai des de serviciile medicale spitalicești, dar fragilitatea nu s-a corelat pozitiv cu vizitele la medicul de familie sau apariția unor noi afecțiuni.
    Studiul, realizat pe pacienți în vârstă de peste 65 de ani din județul Brăila, a arătat că trei din zece pacienți vârstnici români dezvoltă o nouă problemă de sănătate pe parcursul unui an. Cel mai frecvent, aceștia se confruntă cu probleme psihogeriatrice, în proporție de 4,3%, cardiace (3,1%) și accidente vasculare cerebrale (2,5%). Deși cei mai vârstnici pacienți din lot au dezvoltat cele mai multe noi probleme pe parcursul unui an, aceștia s-au prezentat mai rar la medicul de familie decât pacienții mai tineri, dar tot vârstnici. De asemenea, persoanele vârstnice mai bine susținute social au vizitat medicul de familie mai des, în timp ce vârstnicii care primeau mai puțin sprijin social au fost mai des internați în spital, dezvoltând noi probleme de sănătate.
    Studiul românesc poate aduce o perspectivă nouă asupra indicatorului fragilității, fiind reprezentativ pentru populațiile sărace și sisteme de sănătate deficitare, spre deosebire de studiile realizate până acum în Europa occidentală. Populația vârstnică din România este în creștere, iar starea de sănătate a acestei categorii se situează sub media din celelalte state UE. Autorii studiului recomandă analizarea indicatorului de fragilitate în mai multe contexte sociale și economice pentru a stabili cu exactitate valoarea sa predictivă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe