Newsflash
Știri

FRAGILE: serial documentar despre vulnerabilitatea femeilor în pandemie

de L. Budin - mar. 23 2021
FRAGILE: serial documentar despre vulnerabilitatea femeilor în pandemie

Asociația Storyscapes lansează, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, proiectul FRAGILE - un serial documentar despre vulnerabilitatea, dar și despre forța femeilor.

Serialul își propune să spună poveștile reale a zece femei de vârste diferite, provenind din medii diverse, care se luptă cu abuzurile, cu prejudecățile celorlalți și cu așteptările societății. Proiectul vrea să încurajeze femeile să caute ajutor specializat, în cadrul rețelei de sprijin formată din organizații neguvernamentale. 

Fragile_Visual

fără sprijin

Documentarul are zece episoade, care vor fi publicate consecutiv. Primele 5 sunt disponibile publicului larg, gratuit, începând cu 23 martie 2021 pe platforma web dedicată proiectului.

Conform unui studiu al revistei Nature, femeile sunt cele mai afectate de pandemie, pentru că adesea nu au acces la comunități de sprijin, la sisteme de sănătate funcționale sau la locuri de muncă stabile. Două treimi dintre persoanele care au rămas fără loc de muncă în România de la începutul pandemiei sunt femei, arată datele Institutului Național de Statistică

Monologuri-mărturisire

De la debutul crizei sanitare, s-au înmulţit cazurile de violență domestică și de abuz, iar inegalitățile s-au adâncit. Fenomenul este unul global.

Poveștile celor 10 eroine ale documentarului, spuse sub forma unor monologuri - mărturisire, sunt interpretate de actrița Ioana Flora. Astfel, ea le asigură anonimatul protagonistelor din viaţa reală. Actrița le personifică pe fiecare dintre cele care au avut curajul să-și dezvăluie experienţa, păstrând autenticitatea, specificul și emoțiile fiecărei relatări. 

Cercul încrederii

„Scopul acestor povești și al dezbaterii publice din jurul lor este să construiască un cerc al încrederii și să le determine și pe alte femei aflate în situații dificile să ceară ajutor, generând astfel un proces de vindecare”, spun reprezentanţii asociaţiei iniţiatoare. Proiectul își propune și să promoveze activitatea organizațiilor partenere: Asociația A.L.E.G., Asociația Pe Stop, Asociația Femeile se Implică, Fundația Regală Margareta a României, Asociația Prematurilor, Asociația F.R.E.E., Societatea Civilă de Avocați „Ștefănescu-Goangă și Asociații”. Acestea militează pentru drepturile femeilor și pentru îmbătrânirea activă, ghidează femei și familii să depășească situații dificile și susțin leadershipul feminin. Organizațiile partenere au avut un rol crucial în identificarea poveștilor reale.

Echipă la feminin

În parteneriat cu ONG-urile implicate în proiect, echipa va organiza pe 25 și 30 martie, de la ora 19.00, două dezbateri care să arate cu ce tipuri de probleme se confruntă persoanele de sex feminin din România, dar și cum se pot susține reciproc.

Echipa proiectului este alcătuită din femei din industrii creative. Conceptul îi aparține actriței Ioana Flora, ea fiind și cea care a realizat scenariile. Regia este semnată de Ioana Mischie, multipremiată pentru film, VR și pentru dezvoltarea de concepte inovatoare. Coordonarea parteneriatelor este facilitată de Rucsandra Pop, artistă și activistă cu o privire antropologică asupra feminității contemporane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe