Newsflash
Știri

Fostul șef al Corpului de control din MS: În unele spitale nu m-aș simți în siguranță

de Dorina Novac - feb. 12 2021
Fostul șef al Corpului de control din MS: În unele spitale nu m-aș simți în siguranță

Fostul şef al Corpului de control de la Ministerul Sănătăţii, Constantin Dina, spune că dacă ar fi aplicată cu adevărat legislaţia actuală, multe spitale ar trebui închise.

Constantin Dina a precizat, într-un interviu, că legislația trebuie modificată, motiv pentru care  s-a suspendat pentru un an din această funcţie de la minister şi încearcă cu ajutorul parlamentarilor să modifice legislaţia.

spitale
Sursă imagine: Pixabay

„Avem o lege 95, veche, bună la momentul în care a fost adoptată, dar care în timp a suferit foarte multe modificări, din câte am înțeles, cuantificate la vreo 2.300-2.400 de amendamente, ceea ce-i pune pe foarte mulți în încurcatură. Ele trebuie organizate altfel și puse bazele unei legislații clare, care să fie în acord cu realitatea din România”, a declarat acesta, potrivit Digi 24.

Fostul şef al Corpului de control de la MS a subliniat că multe spitale s-ar închide, dacă s-ar aplica mot-a-mot partea de legislație de condiții igienico-sanitare și inclusiv partea de legislație în domeniul securității la incendiu.

Întrebat dacă s-ar simți în siguranță într-un spital din România, acesta răspuns că „în unele da (…), în altele nu”. El a menționat că ține de modalitatea în care se face managementul în unitatea respectivă.

„Sunt foarte multe spitale în care poți fi în siguranță fără niciun fel de problemă – și ești în siguranță. Sunt și multe în care nu ești. Am întâlnit un manager care nu știa câte paturi are unitatea sanitară. (...) Am întâlnit un manager de spital care nu știa dacă spitalul lui e de cronici sau de acuți. Sunt lucruri care țin de partea de mangement, de cunoaștere a unității, ca să ai o viziune asupra întregii unități, trebuie să știi despre ce e vorba în unitatea aia și după aceea iei măsuri”, a adăugat acesta.

Constantin Dina a declarat că reforma trebuie să înceapă de la Ministerul Sănătății.

„Și o parte din atribuțiile Ministerului Sănătății să ajungă la Drecțiile de Sănătate Publică, pentru că ele cunosc care e problema în fiecare județ. Ministerul n-are cum să știe care sunt problemele din fiecare județ și trebuie să întrebe DSP, iar ei trebuie să aibă capacitatea să informeze ministerul cu datele reale din teren. De aceea trebuie crescut rolul DSP, întărite cu personal și apoi să li se dea responsabilități”, a spus Constantin Dina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe