Newsflash
Știri

FNPMF solicită CNAS să modifice în regim de urgență pachetele de servicii medicale

de Florentina Ionescu - mar. 21 2020
FNPMF solicită CNAS să modifice în regim de urgență pachetele de servicii medicale

Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie (FNPMF) trage un semnal de alarmă, amintind că medicii de familie din România, în contextul noului coronavirus, „sunt în cabinetele lor în programul normal de lucru în această perioadă și își consultă pacienții”. Medicilor de familie, spun reprezentanții FNPMF, trebuie să li se permită să acorde consultații la distanță conform contractului de servicii medicale.

Printr-un comunicat de presă transmis în această seară, FNPMF solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) modificarea în regim de urgență a pachetelor de servicii medicale și a Contractului-cadru.

medici de familie consultatie

Modificarea trebuie făcută astfel încât cabinetele de medicina familiei să poată acorda pe perioada stării de urgență (conform contractului de servicii medicale încheiat cu casele de asigurări) triaj și consultații la distanță - prin telefon și alte mijloace digitale, inclusiv apeluri audio și video - pentru toți pacienții care nu necesită consultații față în față.

Consultațiile la distanță, pe lista cerințelor

Potrivit documentului transmis redacției, medicii de familie nu înțeleg de ce nu sunt lăsați de CNAS să facă consultații la distanță în cadrul pachetelor de servicii medicale decontate cabinetelor de casele de asigurări.

„Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale și tot ceea ce face parte din actul medical. De asemenea pentru a putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau înmâna unui aparținător, în funcție de situația fiecărui pacient în parte”, se precizează în comunicatul semnat de președintele FNPMF, dr. Raluca Zoițanu.

Medicii de familie, potrivit sursei citate, sunt nevoiți acum să consulte în cabinet, față în față, doar pacienții care au nevoie absolută de o astfel de consultație, pentru binele tuturor, pentru a limita transmiterea noului coronavirus în România și pentru a preveni decesele evitabile, atât în rândul pacienților, cât și al personalului medical.

„Suntem conștienți, mai mult decât orice birocrat, că infectarea, boala, chiar moartea fac parte din riscurile meseriei de medic. Însă ele trebuie obligatoriu prevenite, mai ales când riscul poate fi anticipat. Acum anticipăm acest risc și solicităm adoptarea imediată a măsurilor de prevenire a deceselor evitabile”, se arată în document.

comunicat1

comunicat2


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe