Newsflash
Știri

FNPMF: Pacienții cu COVID vor continua să fie ajutați de medicii lor de familie

de Dorina Novac - nov. 2 2020
FNPMF: Pacienții cu COVID vor continua să fie ajutați de medicii lor de familie

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că pacienții cu COVID-19 vor continua să fie ajutați de medicii lor de familie, cu sau fără contractul pe care guvernul încearcă să îl impună cabinetelor.

Potrivit unui comunicat de presă, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) precizează că pacienții care suferă de COVID-19, atât din punct de vedere medical, dar mai ales din punct de vedere birocratic, vor continua și să fie ajutați de medicii lor de familie, cu sau fără acest contract pe care guvernul încearcă să îl impună cabinetelor de medicina familiei.

medicii de familie
Sursă imagine: unsplash.com

„Pacienții noștri vor continua să fie îngrijiți de noi, medicii lor de familie, care le-am fost alături zi de zi și în acest an, înainte de pandemie și în timpul pandemiei, pentru toate problemele lor de sănătate. (...) Înțelegem situația epidemiologică, știm presiunea existentă pe colegii noștri din spitale și din sistemul de ambulanță. Suntem prezenți și implicați, ne ajutăm colegii și pacienții zi de zi deja de opt luni, de la începutul pandemiei”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că lipsa circuitelor, lipsa paturilor de ATI, resursa umană insuficientă din spitale, ambulanță și DSP nu sunt rezolvate însă prin aruncarea tuturor pacienților pozitivi fără evaluare în brațele medicilor de familie și forțarea cabinetelor de medicina familiei să încheie contracte revoltătoare și abuzive cu casele de asigurări.

Reprezentanții FNPMF vor solicita Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate revocarea Ordinului nr. 1.822/1.105/2020 pentru punerea în aplicare a prevederilor art. IV alin. (2) și (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 180/2020.

„Solicitarea de revocare are natura unei plângeri prealabile necesare pentru formularea acțiunii in anularea ordinului menționat și reprezintă un pas obligatoriu pentru formularea acestei acțiuni, conform Legii contenciosului administrativ”, informează aceștia.

De asemenea, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie recomandă patronatelor medicilor de familie, precum și cabinetelor de medicina familiei să solicite caselor de asigurări de sănătate județene și a municipiului București, precum și casei de asigurări de sănătate AOPSNAJ, negocierea unor clauze suplimentare, în temeiul prevederilor Ordinului 1822/1105/2020, anexa 2, cap XII - Alte clauze - în cuprinsul contractelor pot fi prevăzute clauze suplimentare, negociate între părțile contractante.

„Până la finalizarea negocierii clauzelor suplimentare, precum și până la revocarea sau refuzul revocării Ordinului nr. 1.822/1.105/2020, cabinetele de medicina familiei își rezervă dreptul de a nu semna contractele propuse de casele de asigurări de sănătate județene și a municipiului București, respectiv AOPSNAJ”, subliniază reprezentanții FNPMF.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe