Newsflash
Știri

Florin Piersic, pur şi simplu...

Florin Piersic, pur şi simplu...
   De curând, maestrul Florin Piersic a susţinut un recital cu titlul „Florin Piersic, pur şi simplu…“, un eveniment din seria de manifestări „Zilele Culturale ale Băncii Naţionale a României – 2012“. Participant la acest spectacol, îmi permit să scriu câteva cuvinte despre Florin Piersic, un om cu geniu.
   „Medic de suflete“, artistul repre­zintă, la momentul de faţă, cea mai mare stea pe care teatrul românesc ne-a putut-o oferi. Numele lui este legat de o serie de apariţii teatrale de mare succes, ce ne-au influenţat emoţional. Fiind student la Cluj, mă uitam cu admiraţie, încă din anii tinereţii, la junele prim care emana sănătate, altruism şi frumuseţe în tribuna „şepcilor roşii“. Anii au trecut, dar privirea caldă şi cuvintele sale nu ne-au părăsit nici de pe platourile de filmare, unde s-a consacrat în producţii celebre precum „Haiducii lui Şaptecai“ (1970, regia Dinu Cocea), „Zestrea Domniţei Ralu“ (1971, regia Dinu Cocea), „Drumul oaselor“ (1980, regia Doru Năstase) etc. Nu trebuie să uităm că el a continuat generaţia de aur a actorilor români: Radu Beligan, George Vraca, Fory Etterle, Clody Bertola, George Calboreanu, Mişu Fotino sr., Ion Lucian, Grigore Vasiliu Birlic, George Constantin… A avut norocul unei „echipe“ de regizori, atât în teatru, cât şi în film, care i-au pus în valoare calităţile. Personal, am rămas uimit de capacitatea sa de creaţie, nu doar ca june prim, în „Heidelbergul de altădată“ de Wilhelm Meyer-Förster, ci şi ca personaj cutremurător în „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ de Ken Kesey sau în „Oameni şi şoareci“ de Steinbeck.
   Ţin minte şi cuceririle prietenului meu – dansul de la Festivalul de la Cannes cu Tatiana Samoilova, dar şi alte celebre artiste alături de care a jucat roluri memorabile. De asemenea, apropierea de Jean Marais a fost izbitoare, la un moment dat fiind ca „siamezii“ pe străzile Clujului, la care lumea ieşea ca la manifestaţia de 23 august…
   Elementele supreme pe care maestrul Florin Piersic nu le-a uitat niciodată sunt: pământul, mâncarea, apa şi sufletul romanesc, moştenite de la părinţii săi, din Bucovina, regiune de care nu s-a despărţit niciodată.
   Am avut un şoc emoţional, stând de vorbă cu artistul într-o noapte, pe litoralul bulgar, unde mi-a destăinuit deziluziile şi vicisitudinile din teatrul românesc! Cum putem să-l îndepărtăm de la Teatrul Naţional pe Florin Piersic?! Totuşi, a avut marea capacitate sufle­tească şi mentală să se readune şi, datorită extraordinarei personalităţi a maestrului Radu Beligan, a repornit într-o nouă tinereţe şi… carieră, cu piesa „Străini în noapte“. După mai mult de şase ani de la lansare, răstimp în care piesa a fost interpretată cu succes în toata ţara, s-a dovedit încă o dată că locurile din sală sunt insuficiente!
   Nimic nu este întâmplător, Florin, în viaţa ta! Şi acordarea premiului „10 pentru România“, în 2006, a relevat faptul că nimeni nu te-a uitat – colegi, spectatori, spectatoare (!), artişti, regizori… Iar băile tale de mulţime sunt la nivelul unui preşedinte de ţară. Pot să-mi permit să spun acest lucru, pentru că ştiu că niciodată nu vei avea vreo ambiţie politică. Să ne întrebăm retoric cum reuşeşti să te menţii în formă şi în activitate, îmbinând teatrul cu poezia, cu monologul, cu glumele şi cu nenumă­ratele deplasări în ţară şi în străinătate? Probabil că bunătatea sufletului tău deschide porţi nebănuite. Decoraţia pe care ai primit-o de la premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, anul acesta, arată apropierea faţă de sufletele celor mulţi din Bucovina, care, în momente de bejanie, au părăsit România. De altfel, fotografiile efectuate în Iordan au făcut înconjurul lumii. Florin, toţi cei care te iubim considerăm că dacă nu ai fi existat ar fi trebuit să te inventăm!
   La final, mărturisesc, cu sufletul deschis, că mă bucur să fiu contem­poran cu Florin Piersic, omul şi artistul care ne dăruieşte mai mult decât primeşte, care face acest lucru cu dragoste faţă de meserie şi faţă de spectatori, un geniu al cinematografiei şi al teatrului românesc… Florin Piersic, pur şi simplu!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe