Newsflash
Știri

Finerenona întârzie progresia bolii cronice renale la diabetici

de Dr. Mădălina Badea - iul. 24 2020
Finerenona întârzie progresia bolii cronice renale la diabetici

Studiul FIDELIO-DKD și-a atins obiectivul primar de a demonstra rolul finerenonei în întârzierea progresiei bolii cronice renale (BCR) la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2.

poza 2Cercetarea a inclus 5.700 de pacienţi cu diverse grade de disfuncţie renală în contextul diabetului zaharat. Ei au fost randomizaţi către tratament cu 10 mg sau 20 mg de finerenonă pe zi, respectiv placebo.

Tratamentul de fond includea antidiabetice și inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau blocanţi ai receptorului de angiotensină II. Finerenona este un antagonist selectiv al receptorului mineralocorticoid care împiedică activarea exagerată a acestuia, presupusă a genera leziuni importante la nivel cardiac și renal.

Administrarea sa s-a asociat cu o reducere semnificativă statistic a timpului până la instalarea BCR, până la atingerea unui declin semnificativ al funcţiei renale (definit ca scăderea ratei de filtrare glomerulară ≥40% în patru săptămâni) sau până la deces atribuit bolii renale, comparativ cu placebo.

Beneficii cardiovasculare asociate

Finerenona o obţinut o scădere importantă a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, spitalizare pentru insuficienţă cardiacă și deces de cauză cardiovasculară), ce defineau obiectivele secundare ale studiului.

Rezultatele finale vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe viitoare. La momentul actual sunt în desfășurare alte două studii privind eficienţa și siguranţa acestei substanţe (FIGARO-DKD, FINEARTS-HF).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe