Newsflash
Știri

Finanţare diferenţiată pentru cazurile de COVID-19

de Cristina GHIOCA - iun. 18 2021
Finanţare diferenţiată pentru cazurile de COVID-19

CNAS anunţă modificarea mecanismului de finanţare a spitalelor care tratează cazuri de COVID-19, pe baza unei formule aflate deocamdată în lucru.

image-from-rawpixel-id-259632-jpegCasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să revină la modalităţile uzuale de plată pentru activităţile de internare în secţii de acuţi, pregătind, totodată, o formulă de calcul și pentru tratarea în spital a cazurilor de COVID-19.

Astfel, pentru pacienţii non-COVID internaţi în unităţile sanitare, decontarea serviciilor se va face în raport cu valoarea de contract și cu ceea ce se numește în limbaj tehnic indicatori realizaţi, a anunţat marţi Adrian Gheorghe, președintele CNAS, într-o conferinţă de presă.

Tarife variate de la un spital la altul

Sumele acordate pentru tratarea cazurilor de COVID-19 vor fi calculate după analiza istoricului cheltuielilor spitalicești pentru tratarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pe care CNAS îl are la dispoziţie.

„Suntem conștienţi că există variaţii între tratarea pacienţilor de la o unitate la alta, ţinem cont de ele, însă pe măsură ce ne deplasăm către spitale în care majoritatea cazurilor tratate sunt non-COVID, dar care au și astfel de cazuri, partea de COVID va fi finanţată principial, pe baza numărului de cazuri înmulţit cu un tarif”, a punctat președintele CNAS.

Modalitatea de plată va fi introdusă gradual și va fi ajustată în funcţie de evoluţia pandemiei. Metoda de calcul este deja în lucru la CNAS și ar urma să intre în vigoare în câteva luni, dar cu siguranţă până la finalul acestui an.

Referitor la adresabilitatea pacienţilor non-COVID către unităţile spitalicești, Adrian Gheorghe a reamintit că în prezent nu există nicio opreliște legislativă în acest sens. El a subliniat că numărul de internări este în continuare mic faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

În 2019, de exemplu, s-au raportat aproximativ 3.370.000 de internări în secţiile de acuţi, iar în 2020 aproximativ 2.300.000. Anul acesta, în primul trimestru, au fost aproximativ 525.000 de internări, faţă de 941.000 în aceeași perioadă din 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe