Newsflash
Știri

FESTIVALURI ÎN TIROL

de Anca FLOREA - sept. 4 2009
FESTIVALURI ÎN TIROL

Deşi se tot vorbeşte despre criză, se pare că pe mulţi nu-i prea afectează pentru că, spre exemplu, în Austria sau Germania, orice aşezare este invadată de turişti, terasele sunt mereu pline, asemeni magazinelor din care se cumpără… orice. (...)

   La câţiva kilometri, într-un orăşel încântător – Kufstein –, cu străduţe înguste şi case cochete, a fost găzduită, între 31 iulie şi 15 august, o nouă ediţie a Festivalului de operetă care, în ambianţa castelului din vecinătate, pe o scenă acoperită (asemeni sălii, cu o capacitate de 2.200 de locuri), amenajată lângă metereze, a inclus şase spectacole cu Văduva veselă de Lehar, susţinute de orchestra şi corul Operei din Timişoara, colaborând şi de această dată cu o distribuţie internaţională. Sub bagheta unui dăruit dirijor – Michael Tomaschek –, muzica a sunat cuceritor, totul a avut fluenţă, cursivitate, iar acţiunea s-a menţinut permanent la intensitatea şi „nervul“ necesar pentru a capta publicul. De altfel, şi soliştii s-au implicat cu reală plăcere în conturarea personajelor, având şi vârsta şi charisma adecvată fiecărui rol în parte. În regia clasică semnată de Diethmar Strasser, cu decoruri funcţionale şi costume elegante, Marco di Sapia a fost un adevărat Danilo, ideal pentru asemenea rol care cere şi expresivitate şi maleabilitate, Luisa Albrechtova a convins în Hanna, deşi a preferat o apariţie în primul rând decorativă, un reputat comic – Thaddaus Podgorski – a stârnit ropote de aplauze în Njegus, dar toate personajele – chiar şi cele episodice sau de figuraţie – au fost impecabil interpretate, realizând permanent tensiunea, atmosfera, umorul şi poezia unei partituri în care, totuşi, primează muzica. Coriştii timişoreni au adus nu doar o sonoritate de calitate, într-o perfectă limbă germană, ci şi o mişcare scenică plină de vervă, adesea destul de solicitantă, într-o relaţie firească şi permanentă cu soliştii, iar orchestra a demonstrat încă o dată că ştie cum se cântă o astfel de lucrare, cu fineţe, cu ritmuri de vals sau de french-cancan, cu poezie şi strălucire. Deloc întâmplător, artiştii noştri susţin de trei ani toate reprezentaţiile din festival, având contract pentru încă cinci ani şi probabil… cu prelungire, pentru că reacţia spectatorilor a confirmat din plin nivelul deosebit al interpretării. Iar anul viitor un alt titlu celebru va încânta iubitorii operetei, care aşteaptă deja cu nerăbdare acea nouă producţie.
   Cei care merg la Innsbruck se mai pot bucura (şi) de frumuseţea sonurilor „de epocă“, în locaţii cu parfum de poveste, iar cei care îşi propun, poate, o vizită în Tirol, merită să includă, măcar anul viitor, în traseul lor turistic, şi o seară în fosta fortăreaţă-închisoare de la Kufstein, devenită acum loc de întâlnire pentru spectacole estivale de operetă, în cel mai pur spirit al genului, prezentate de ansamblul timişorean şi solişti din toată Europa. Chiar merită! (...)
Articolul integral îl puteţi citi în săptămânalul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe