Newsflash
Știri

Fenomenul bullying în rândul rezidenţilor

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 23 2019
Fenomenul bullying în rândul rezidenţilor

Unul din șapte rezidenţi (aproximativ 14%) de medicină internă raportează diverse forme de hărţuire din partea superiorilor pe parcursul desfășurării stagiilor de pregătire medicală.

VM 34, p.4 -1Aceasta conduce la epuizare fizică și psihică, scăderea performanţei și depresie, tinerii medici fiind uneori nevoiţi chiar să întrerupă programul de rezidenţiat din această cauză, arată un studiu recent publicat în JAMA.
Fenomenul bullying este definit drept „hărţuire repetată (mai mult de o dată) de către un individ aflat într-o poziţie asociată cu putere superioară”. Autorii studiului subliniază că rata fenomenului varia semnificativ în cadrul studiilor anterioare, între 10% și 48%, în funcţie de nivelul de pregătire a medicilor, percepţia personală și ţara de provenienţă.
Aproximativ 26.000 de rezidenţi de medicină internă au fost chestionaţi prin intermediul evaluării anuale IM-ITE (The Internal Medicine In-Training Examination), realizată de American College of Physicians, la care a fost anexată o listă de întrebări cu răspuns facultativ, cu referire la bullyingul în timpul rezidenţiatului. Dintre aceștia, 21.212 rezidenţi au completat chestionarele și au fost de acord cu includerea în studiu, 55,7% fiind de sex masculin, iar 68,8% au menţionat engleza ca limbă maternă. Cei care au raportat existenţa fenomenului au fost rugaţi să încadreze propria experienţă într-una dintre principalele categorii de bullying, printre care se numără violenţa verbală, cea fizică și hărţuirea sexuală.

Violenţa verbală, comună în rezidenţiat

În urma analizării răspunsurilor, s-a observat că 2.876 de rezidenţi (13,6%) au raportat existenţa bullyingului pe parcursul stagiilor de pregătire, violenţa verbală fiind cea mai comună (80%), alături de violenţa fizică (5,3%) și hărţuirea sexuală (3,6%). Numai 31% dintre cei care au experimentat acest fenomen au solicitat sprijin în combaterea sa. Principalele consecinţe negative raportate au fost: epuizarea fizică și psihică (57%), scăderea performanţei (39%), depresia (27%), schimbările în greutate (15%), consumul de alcool (6%) sau de droguri (1%). Totodată, 62 de respondenţi (2%) au afirmat că au fost nevoiţi să renunţe la anumite stagii de pregătire medicală. S-a constatat, de asemenea, asocierea bullyingului cu diverse caracteristici, precum vorbirea unei alte limbi native decât engleza, programele internaţionale, anii finali de pregătire medicală și rezultatele slabe la examinarea IM-ITE.
Deși studiul sugerează că bullyingul este asociat cu anumite caracteristici, rezultatele acestuia sunt semnificativ influenţate de percepţia individuală a fenomenului, microagresiunile din cadrul mediului profesional fiind frecvent tolerate. „Sperăm ca studiul nostru să crească gradul de conștientizare a bullyingului în rândul coordonatorilor programelor educaţionale, încurajându-i să contribuie la prevenţia acestuia”, a declarat prof. dr. Scott Wright, directorul departamentului de medicină internă de la Johns Hopkins Bayview Medical Center, pentru MedicalXpress.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe