Newsflash
Știri

Femeile şi fumatul

de Dr. Maria DRAGOTĂ - dec. 27 2012
Femeile şi fumatul

   Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat Elena Ghiţă (manager programe de sănătate ARPS), Bogdana Bursuc (psiholog clinician, psihoterapeut) şi dr. Magdalena Ciobanu (coordonatorul programului „Stop fumat“), finalizarea proiectului „Abordări de comunicare adaptate femeilor din România pentru prevenirea fumatului şi renunţarea la fumat“, finanţat în cadrul programului de granturi Faces of the Future: Smoking Prevention and Cessation in Women, al Rockefeller Philantropy Advisors. Acesta şi-a propus să identifice abordări şi instrumente de comunicare pentru creşterea eficienţei şi eficacităţii programelor educative adresate specific femeilor şi tinerelor fete pentru combaterea fumatului, precum şi creşterea gradului de cunoştinţe şi abilităţi de comunicare în acest domeniu în rândul factorilor ce promovează educaţia pentru sănătate. Sloganul proiectului a fost „Înţelege, Alege, Reuşeşte“, îndemnând beneficiarele să înţeleagă aspectele dependenţei de nicotină, să aleagă să fie nefumătoare şi să reuşească să renunţe la fumat. S-a realizat o abordare integrată a activităţilor de cercetare cu cele de comunicare. Pornind de la analiza celor mai recente date privind fumatul la români, au fost elaborate instrumente – mesaje şi materiale – utile în campaniile de combatere a fumatului adresate femeilor şi fetelor. Percepţiile, convingerile şi barierele pe care fumătoarele le au faţă de comportamentul de a fuma au fost explorate în cadrul unor focus-grupuri, pe grupe de vârstă, iar pe baza informaţiilor obţinute s-au stabilit recomandări şi s-au realizat instrumente pentru comunicare. S-a constatat că cele mai rezistente la mesajele pentru renunţarea la fumat sunt femeile cu vârsta între 20 şi 24 de ani, precum şi cele cu studii superioare. Deoarece aceste categorii utilizează frecvent social media, pagina de Facebook şi site-ul programului „Stop fumat“ găzduiesc explicaţii pentru ceea ce simt fumătoarele, poveştile celor care s-au lăsat de fumat, trucuri pentru cele care vor să renunţe la consumul de tutun.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe