Newsflash
Știri

Federația UNOPA lansează un proiect în parteneriat cu COPAC

de Florentina Ionescu - mai 2 2021
Federația UNOPA lansează un proiect în parteneriat cu COPAC

Recent a fost lansat proiectul Step by Step towards an Inclusive Society, derulat de Federația UNOPA în parteneriat cu COPAC.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (Federația UNOPA) anunță lansarea proiectului Step by Step towards an Inclusive Society.

Proiectul este derulat de Federația UNOPA în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România.

Acesta din urmă este un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

discriminare proiect UNOPA si COPAC in romania

Apărarea drepturilor omului

Scopul proiectului este creșterea capacității organizațiilor neguvernamentale mici, care lucrează în zone și pentru grupuri țintă insuficient deservite, de a se implica în apărarea drepturilor omului și promovarea tratamentului egal, prin programe de cetățenie activă. 

Proiectul se desfășoară la nivel național și va implica preponderent beneficiari din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, cu accent pe zonele insuficient deservite.

Obiectivele proiectului Step by Step towards an Inclusive Society sunt:

1. La finalul proiectului a crescut capacitatea a 15 ONG-uri mici, ce lucrează cu grupuri vulnerabile insuficient deservite, aflate la risc de discriminare, de la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare din România, de a derula programe de cetățenie activă privind drepturile omului, nondiscriminare și tratament egal și de a acorda asistență și suport vicimelor discriminării.

Serviciul de asistentă și suport va fi pus în funcțiune și la nivelul aplicantului și partenerului, astfel în total vor exista 17 ONG-uri care oferă servicii victimelor discriminării.

2. Pe perioada proiectului, 40 de tineri din grupuri vulnerabile insuficient deservite aflate la risc de discriminare au dezvoltat aptitudini în sfera cetățeniei active, apărării drepturilor omului, combaterii discriminării și promovării tratamentului egal - dar și au demonstrat abilități de integrare socială și implicare activă în comunitate.

O parte din tinerii instruiți devin mentori ai voluntarilor în derularea de campanii informare, educare și consiliere (IEC) în domeniul drepturilor omului, iar ceilalți oferă suport direct victimelor discriminării.

3. Până la finalul proiectului, a crescut gradul de informare și conştientizare în rândul a 54.000 de cetățeni de la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare din România, cu privire la drepturile omului, nondiscriminare şi tratament egal.

Persoane aflate la risc de discriminare

Proiectul Step by Step towards an Inclusive Society se adresează principalelor categorii de persoane aflate la risc de discriminare în România:

„teama de diferență se manifestă într-un nivel ridicat de neîncredere în persoane LGBT (74%), romi (72%),[...] persoane cu HIV/SIDA (58%), […]” conform sondajului CNCD-IPP-IRES (2018).

Același sondaj arată că „raportarea identitară la persoane cu caracteristici diferite se face preponderent după starea de sănătate (61%)”, fapt confirmat și de studiul „Societatea românească și afecțiunile cronice“ derulat de COPAC (2015), care indică că pacienții cu boli cronice se confruntă și cu discriminarea asociată bolii (36%).

Tot în societatea românească, conform studiului Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (2014), 30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţă fizică sau sexuală la un moment dat în viață, aceste comportamente reprezentând tot încălcări ale drepturilor omului.

Bugetul total depășește 200.000 de euro

Bugetul total al proiectului este de 226,449.00 euro și beneficiază de o finanțare în valoare de 214.929 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Perioada de implementare a proiectului este de 20 luni  (01.04.2021 - 30.11.2022).


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe