Newsflash
Știri

Federația Solidaritatea Sanitară: profesioniștii din Sănătate, la capătul răbdării

de Florentina Ionescu - oct. 26 2021
Federația Solidaritatea Sanitară: profesioniștii din Sănătate, la capătul răbdării

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România adresează o scrisoare deschisă președintelui României și tuturor parlamentarilor.

În această scrisoare, reprezentanții federației trag un semnal de alarmă: profesioniștii din sistemul public de sănătate au nevoie urgentă de sprijin, de recunoașterea eforturilor depuse în actualele condiții și de acordarea drepturilor legitime. 

scrisoare deschisa federatia solidaritatea sanitara 26 octombrie
Sursa foto: www.facebook.com/solidaritatea.sanitara

În textul scrisorii adresate președintelui României, Klaus Iohannis, și parlamentari lor români, federația subliniază că „profesioniștii din sistemul public de sănătate luptă, de unii singuri, împotriva acestei pandemii”. Totodată, se face referire la „străduințele și sacrificiile acestor oameni, aflați într-un punct critic al capacității de rezistență”.

„«Armata în alb» a profesioniștilor din sistemul public de sănătate a rămas în prima linie a acestei lupte, fidelă rolului ei social”, se arată în scrisoarea deschisă.

Pe lângă epuizarea profesioniștilor din sistemul public de sănătate, Federația Solidaritatea Sanitară amintește și de faptul că aceștia sunt tratați cu indiferență și lipsă de respect.

„Vă solicităm să conștientizați situația critică în care se află acești oameni! În locul sprijinului pe care-l așteaptă în mod firesc de la dvs., profesioniștii din sănătate sunt tratați cu indiferență și lipsă de respect”, transmit reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România.

Biroul Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” propun un scenariu, punând în scrisoarea deschisă următoarea întrebare:

„Ce credeți că s-ar întâmpla dacă, începând de mâine, profesioniștii din sănătate ar decide să lucreze doar pentru perioada de timp ce corespunde nivelului salariului plătit? Cum ar fi dacă, în absența acordării drepturilor legitime, profesioniștii ar hotărî să lucreze doar partea din timpul lunar de lucru ce corespunde procentului pe care-l reprezintă venitul salarial primit din venitul total cuvenit, corespunzător: a) salariului de bază prevăzut de lege pentru acest an; b) raportării tuturor sporurilor la salariul de bază actual/cuvenit; c) plății gărzilor cu tariful orar al salariului de bază? Înțelegând momentul dificil prin care trece întreaga populație, profesioniștii au ales să nu facă asta până acum. Însă, nevoia tot mai mare de resurse necesare desfășurării acestui efort i-a adus la capătul răbdării”.

Profesioniștii din sănătate au nevoie de tot sprijinul posibil pentru a duce la îndeplinire această misiune. Acordarea drepturilor salariale legitime este o formă importantă de sprijin, au conchis membrii Biroului Executiv al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România,

Textul integral al scrisorii poate fi accesat la acest link.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe