Newsflash
Știri

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere suspendarea malpraxisului și imunitate pentru profesioniștii din Sănătate

de Florentina Ionescu - oct. 30 2020
Federația „Solidaritatea Sanitară” cere suspendarea malpraxisului și imunitate pentru profesioniștii din Sănătate

Sindicatul solicită suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului, introducerea imunității profesioniștilor din sănătate și prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare.

Unul dintre motivele pentru care reprezentanții federației cer aceste măsuri este faptul că în perioada stării de urgență și a stării de alertă, personalului medical i-a fost / îi este schimbat locul de muncă, deseori fără a se ține cont de specializarea acestuia.

masuri malpraxis si imunitate pentru profesionistii din sanatate

Un exemplu sunt situațiile în care un număr mare de profesioniști din sănătate au fost / sunt obligați să lucreze în alte specialități decât cele deținute sau să desfășoare activități de diagnostic, îngrijire și tratament din alte specialități.

Un alt motiv invocat este „doza mare de incertitudine specifică pandemiei COVID-19, accentuată în cazul diagnosticului, îngrijirii și tratamentului pacienților COVID-19 și suspecți”.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România solicită Guvernului, Ministerului Sănătății și Parlamentului inițierea în regim de urgență a unui proiect de lege/ unei ordonanțe de urgență pentru modificarea legii 95/2020 în privința regulilor aplicabile malpraxisului profesional pe întreaga durată a pandemiei COVID-19 (inclusiv retroactiv).

Modificările introduse prin acest proiect de lege trebuie să aibă următoarele efecte, spun reprezentanții federației:

  • Suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toți profesioniștii din sănătate.
  • Introducerea imunității profesioniștilor din sănătate pentru toate acuzațiile ce vizează activitatea profesională desfășurată pe întreaga durata a pandemiei COVID-19.
  • Prelungirea perioadei de valabilitate a polițelor de asigurare proporțional cu perioada de suspendare a prevederilor aplicabile malpraxisului profesional, respectiv suspendarea obligației de încheiere a asigurării de malpraxis (prevăzută de art. 667, alin. 1 din legea 95/2006) pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19.

„Ne exprimăm disponibilitatea de a sprijini instituțiile abilitate pentru transpunerea corectă a acestor prevederi în textul de lege”, se arată în comunicatul de presă.

Documentele înaintate celor patru instituții pot fi consultate la acest link.


Notă autor:

Credit foto: Parentingupstream de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe