Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Farmaciștii amintesc să nu picăm în plasa zvonurilor despre medicamente

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 5 mai 2020, ora 11:09

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, a fost invitat recent la o discuție în mediul online pe tema miturilor despre ibuprofen și clasa de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), mituri care au apărut la începutul lunii martie în contextul pandemiei de COVID-19.

medicamente ibuprofen covid 19

El a subliniat că în această etapă reprezentanții Colegiului Farmaciștilor sunt foarte atenți, mai ales că apar foarte multe știri contradictorii referitoare la medicamente. Dumitru Lupuliasa a pus accentul pe faptul că trebuie făcută o analiză corectă, mai ales când se fac afirmații în legătură cu unele medicamente în contextul tratamentului pacienților cu COVID-19.

„E adevărat că la începutul pandemiei s-a vorbit în Franța cum că ibuprofenul ar face rău dacă ar fi administrat și că mai bine ar fi să se administreze un alt medicament. În etapa următoare, însă, Agenția Europeană a Medicamentului și Agenția Natională a Medicamentului din România au dat comunicate care arată că aceste lucruri nu au fost verificate din punct de vedere științific și că administrarea de ibuprofen rămâne în continuare o opțiune pentru situațiile în care tratamentul pentru care este indicat acest medicament să nu fie oprit”, a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa în cadrul discuției online moderate de DCMedical.

Totodată, președintele Colegiului Farmaciștilor a amintit că instituția pe care o conduce va da în perioada următoare o informare cu niște recomandări pentru farmaciști, dar aceste lucruri trebuie să fie cunoscute, spune Dumitru Lupuliasa, și de medicii de familie, de toți medicii prescriptori, „cum că nu au fost validate acele informații care au apărut la începutul pandemiei”.

Tratamentele se fac numai sub supravegherea medicului curant

De la declanșarea pandemiei până în prezent, amintește președintele CFR, opiniile referitoare la unele medicamente din schemele de tratament pentru COVID-19 s-au schimbat destul de mult.

„Din acest punct de vedere, cu siguranță că trebuie să fim extrem de atenți. Noi, în calitate de farmaciști, nu vom face altceva decât să respectăm în totalitate schemele indicate de medicii specialiști, iar pentru această perioadă, cu siguranță că tratamentele pentru COVID-19 se fac numai sub supraveghere medicală în spitalele care sunt desemnate pentru acest lucru”, a precizat Dumitru Lupuliasa.

Nu în ultimul rând, acesta a amintit că Agenția Europeană a Medicamentului și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania au infirmat zvonul legat de medicamentele pe bază de ibuprofen.

Sursa foto: rawpixel.com

Etichete: colegiul farmacistilor din romania dumitru lupuliasa medicament OTC medicamente ibuprofen

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC