Newsflash
Știri

Farmacie și Medicină dentară: candidații la rezidențiat acuză discriminarea

de L. Budin - dec. 2 2021
Farmacie și Medicină dentară: candidații la rezidențiat acuză discriminarea

În urma examenului de rezidențiat, candidații de la Medicină dentară și Farmacie se simt discriminați de măsura Ministerului Sănătății, prin care se suplimentează locurile la Medicină generală.

Peste 1.000 de candidați de la Farmacie și Medicină dentară, organizați pe o platformă online, au semnat și depus petiții separate adresate ministrului Sănătății, prin care protestează față de „suplimentarea discriminatorie a locurilor de rezidențiat”, se arată într-un comunicat.

Deși măsura a fost prevăzută în Legea 212/21 iulie 2021, ținând cont de trendul ultimilor trei ani, se poate aprecia că suplimentarea locurilor la Medicină generală are un caracter discriminatoriu”, se arată în document.

În 2021, suplimentarea locurilor de rezidențiat a fost o măsură dedicată absolvenților de la specialitatea Medicină și anulată pentru absolvenții de la specialitățile Farmacie și Medicină dentară, susțin petiționarii.

În ultimii doi ani (2019 și 2020), locurile la rezidențiat au fost suplimentate față de cifra de școlarizare anunțată inițial, pentru candidații care au obținut minimum 60% din cea mai mare notă obținută, condiție cunoscută de candidații la rezidențiat și care a fost modificată după ce mulți dintre ei deja se înscriseseră și începuseră să se pregătească”, se mai arată în comunicat.

Peste 2.000 de candidați de la cele două specialități omise au rămas pe  dinafară în urma examenului de rezidențiat din 2021, față de situația din  trecut, când s-au suplimentat și pentru aceștia locurile, nu numai pentru  colegii de la specializarea medicină generală, subliniază petiționarii.

În contextul situației pandemice, a deficitului de medici, a sistemului precar de sănătate, sute de absolvenți ai facultăților de farmacie și medicină dentară sunt lăsați înafara programului de rezidențiat, deși au fost admiși în urma examenului, îndeplinind condiția de obținere a unui punctaj minim (60% din cel mai mare punctaj), dar fără locuri disponibile în cadrul programului de rezidențiat”, se mai arată în document.

Modificarea legislativă incriminată de absolvenții facultatilor de Medicina dentara si Farmacie a fost operată cu doar patru luni înaintea examenului de pe 21 noiembrie 2021, iar pe timpul verii a fost schimbată și tematica examenului, mai arată petiționarii.

Deși legislația aferentă organizării și desfășurării examenului de rezidențiat nu a fost aprobată pe timpul mandatului său, ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, este cel mai în măsură să soluționeze această situație discriminatorie”, se arată.  

Petiționarii spun că intenționează să deschidă o acțiune în instanță, pe motiv de discriminare.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe