Newsflash
Știri

Fără moțiune deocamdată

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 14 2016
Fără moțiune deocamdată
Social-democrații au pus la sertar anunțata moțiune simplă pe sănătate, prin care ii solicitau ministrului Patriciu Achimaș-Cadariu să demisioneze. Draftul moțiunii este deocamdată dat deoparte, potrivit lui Liviu Dragnea, președintele partidului, pentru a-i lăsa ministrului răgazul să se ocupa de criza generată de bebelușii bolnavi. El spune că oportunitatea depunerii unei moțiuni simple pe sănătate va fi analizată „dacă mai este cazul”, după ce se va încheia situația de criză amintită.
Concret nu mai e nimic din acea moțiune, spune prof. dr. Florian Popa, vicepreședintele Comisiei de sănătate din Senat: „Socotiți că a dispărut”. El spune că se încearcă alte soluții și foarte curând – în două-trei zile (discuția a avut loc miercuri, 24 februarie) – va apărea o decizie în acest sens.
Nicolae Bănicioiu, fost ministru al sănătății spune că acest demers – depunerea moțiunii – nu va fi stopat, „pentru că noi în criză nu depunem moțiuni”, ci doar amânat până la depășirea crizei. În plus, adaugă fostul ministru, se pune la dispoziția ministerului – el, alături de alți specialiști din PSD (Florian Popa și Florin Buicu) –, „dacă ministerul are nevoie”.
Potrivit textului moțiunii, ministrul sănătății este somat să respecte și să definească în perioada imediat următoare programele de intervenții asumate de PSD și să asigure accesul la diagnostic precoce, monitorizare adecvată și diversificarea serviciilor de asistență medicală primară, cu accent pe serviciile profilactice asigurate prin: constituirea de centre comunitare integrate, definirea asistenței medicale comunitare, a medicului de familie și specialiștilor din comunitate în identificarea precoce a copiilor aflați în situații de risc și orientarea lor către servicii specializate, procurarea în cantități adecvate a produselor cu regim de distribuție gratuită către beneficiari eligibili ai unui program care să cuprindă micronutrienți alimentari, imunoglobulina și alte produse necesare dezvoltării sănătoase a copilului.
O altă prioritate pe care ministrul ar fi trebuit să și-o asume, este aceea de dezvoltare a capacității de diagnostic pre- și postnatal al bolilor genetice, precum și instituționalizarea la nivel național a screeningurilor pentru boli cu potențial de depistare neonatală.
Printre solicitări, ar mai fi: întărirea capacității administrative și de intervenție a Ministerului Sănătății în problemele de sănătate publică; definirea unor protocoale și proceduri de funcționare ale sistemului de sănătate publică și a unor standarde minimale ce trebuie îndeplinite de fiecare furnizor de servicii medicale; stabilirea la nivelul guvernului a procedurilor necesare în vederea constituirii unui centru unic de coordonare interministerial pentru problemele de sănătate publică.
De asemenea, actualul ministru ar trebui să facă o evaluare a capacităților de spitalizare de care dispune Ministerul Sănătății și ierarhizarea corectă a spitalelor din România; stabilirea unui program de profilaxie a îmbolnăvirilor personalului medical și, nu în ultimul rând, realizarea unei campanii naționale de informare a populației, pe grupe de vârstă, asupra pericolelor și riscurilor de boală specifice.
Conform documentului citat, Strategia națională de sănătate pentru perioada 2014–2020, aprobată de Guvernul Ponta în noiembrie 2014, este angajamentul României de a asigura și promova sănătatea ca determinant cheie a unei dezvoltări durabile a societății românești, inclusiv din punct de vedere social, teritorial și economic, ca motor de progres și prosperitate al națiunii, reprezentând documentul cadru menit să elimine punctele slabe identificate în sănătate: reducerea inegalităților din sănătate, optimizarea utilizării resurselor în condiții de cost-eficacitate și îmbunătățirea capacității administrative și a calității managementului la toate nivelurile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe