Newsflash
Știri

Facilităţi de training în chirurgia laparoscopică

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 21 2012
Facilităţi de training în chirurgia laparoscopică

La 9 martie a.c, la Bucureşti, în cadrul Delta Hospital, a fost deschis primul centru privat de training în chirurgia laparoscopică din ţara noastră. Rezultat al unei investiţii de 300.000 de euro, centrul va găzdui cursuri intensive de formare pentru medici din ţară şi din străinătate, care se vor instrui şi antrena – pentru efectuarea de intervenţii chirurgicale laparoscopice, dar şi deschise – pe porci anesteziaţi şi intubaţi. Cursurile presupun, într-o primă zi, asistarea la demonstraţii (transmise în direct din spitalul privat sau din alte unităţi medicale din ţară) şi prezentări susţinute de instructori, în ziua următoare realizându-se intervenţiile pe porci anesteziaţi. Blocul operator, special amenajat pentru activităţile de training, conţine şase mese de operaţie, dotate cu echipament identic celui din sălile de operaţie, iar fiecare echipă va fi alcătuită din trei medici cursanţi şi un instructor. La finalul cursului intensiv, participanţii vor fi testaţi teoretic şi practic şi vor primi certificate de absolvire atestate de Colegiul Medicilor din România.

Prezent la evenimentul de lansare, dl prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a apreciat organizarea, dotarea şi mai ales experienţa şi profesionalismul echipei de specialişti a centrului, coordonată ştiinţific de dl prof. dr. Corneliu Dragomirescu şi condusă de dl dr. Cătălin Copăescu. Dsa a apreciat că, în condiţiile în care chirurgia minim invazivă devine treptat regulă, iar cea deschisă excepţia, noul centru reprezintă un punct strategic pentru dezvoltarea acestor tehnici în ţara noastră.

Mai multe detalii despre această iniţiativă am aflat de la dl dr. Cătălin Copăescu, şeful departamentului de chirurgie generală al spitalului privat amintit şi directorul noului centru de training.

De ce era nevoie de un astfel de centru?

– Antrenamentul în chirurgia laparoscopică nu este un privilegiu, ci o obligaţie pentru un chirurg care trebuie să folosească tehnologia astăzi. Desigur, nu trebuie să excludem varianta learning by doing, dar este bine ca, înainte de a trece la utilizarea echipamentelor moderne, care se găsesc în variante tot mai complexe pentru chirurgie astăzi, să ne antrenăm într-un laborator, pe simulatoare şi pe un model care să semene cu ceea ce înseamnă omul, iar acesta este modelul suin. Porcul are o anatomie foarte asemănătoare cu cea a omului, motiv pentru care, în întreaga lume, reprezintă modelul folosit pentru antrenamentul în chirurgie laparoscopică, toracoscopică, chirurgie generală, urologie, ginecologie, etc. Echipamentele dintr-un astfel de centru sunt identice cu ceea ce se găseşte în orice sală de operaţie dotată pentru laparoscopie, astfel că oferim deprinderea gesturilor corecte pentru fiecare dintre participanţi, cu o viteză, sigur, mai scăzută decât ritmul pe care îl impune desfăşurarea actului chirurgical într-un mod protocolar. Este nevoie de antrenament, erorile sunt des întâlnite pe curba de învăţare a oricărei tehnici. Dacă acestea apar în timpul antrenamentului pe modelul suin, probabil că participanţii vor fi depunctaţi la evaluare, dar dacă apar când operăm oameni, cei care au cel mai mult de suferit sunt pacienţii noştri. Ne bucurăm că Delta Hospital a putut realiza o astfel de investiţie, pentru că este într-un cadru privat, care oferă multă flexibilitate şi certitudinea că lucrurile vor merge înainte cu viteza dovedită de alte centre similare în Europa şi America. Toate centrele de succes – Ircad, Élancourt, cele de la Hamburg sau Milano – sunt private şi desfăşoară asemenea activităţi de mai multe ori pe lună, antrenând chirurgi din întreaga Europă, ceea ce e un deziderat şi pentru noi. Nu numai România are nevoie de astfel de perioade de antrenament, ci şi chirurgii din ţările din jur, pentru că în Europa de Est nivelul de instruire întâlnit este, să recunoaştem, inferior celui din Occident, iar decalajul ar fi tot mai mare dacă n-am încerca să-i prindem din urmă cu aceleaşi mijloace pe care le-au folosit şi ei.

Ce opţiuni existau până acum pentru medicii care voiau să-şi însuşească aceste tehnici?

– Noi am organizat astfel de cursuri în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, câteva pe an, la început cu două mese de lucru, apoi trei, patru, şi în final am ajuns la această structură cu şase mese. Există deci o istorie şi pentru noi, ca organizatori. În rest, există posibilitatea de a te instrui, cum am făcut şi eu şi toţi cei care astăzi sunt instructori aici, în centre din străinătate, de la care am învăţat şi „am furat“ din organizare, iar acum încercăm să împărtăşim colegilor noştri tot ceea ce noi am acumulat pe parcursul acestei experienţe în sălile de operaţie şi cele de antrenament. Am adus în ţară ceea ce înainte era accesibil doar unor privilegiaţi, deşi, cum spuneam, antrenamentul nu trebuie să fie un privilegiu, ci o obligaţie.

Cât îi costă pe participanţi un astfel de curs? – Costurile de accesare a cursurilor, organizate prin Asociaţia Română de Chirurgie Endoscopică, sunt de 800 lei, faţă de cel puţin 800 de euro, cât ar costa participarea la astfel de cursuri în străinătate. Primim 18 cursanţi la fiecare eveniment şi sunt minimum şapte evenimente pe an. Vreau să mai precizez că activitatea acestui centru este recunoscută de Asociaţia Europeană de Chirurgie Endoscopică, ceea ce, bineînţeles, ne onorează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe