Newsflash
Știri

Experți: diagnosticul de diabet zaharat nu reprezintă o fatalitate

de Florentina Ionescu - nov. 15 2019
Experți: diagnosticul de diabet zaharat nu reprezintă o fatalitate

Potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet, unul din doi pacienți care au diabet zaharat (DZ) nu este diagnosticat, iar un factor de risc principal în declanșarea acestei boli este excesul de kilograme.

Medicii specialiști în DZ și boli metabolice spun că educația nutrițională pentru pacientul cu diabet are un rol foarte important, însă la fel de importantă este și sursa de unde pacientul își ia informațiile.

Un rol esențial pe care îl au medicii diabetologi este acela de a-i învăța pe pacienți cum să aibă un regim alimentar corect, pe care să îl transforme treptat într-un stil de viață, astfel încât să țină boala sub control. Când diabetul este controlat, și riscul complicațiilor va fi unul cât mai scăzut.

diabet zaharat

Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariția diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienților că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate. Atât boala, cât și complicațiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos, însemnând o dietă echilibrată, activitate fizică și un somn odihnitor”, a subliniat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la clinica Smart Nutrition.

Ea a mai punctat că regimul alimentar este esențial în managementul diabetului, deoarece constituie jumătate din tratamentul bolii, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicația orală sau injectabilă.

Recomandări pentru persoanele la risc

Persoanele de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și cele care au o rudă de gradul întâi cu diabet trebuie să își testeze periodic valorile glicemiei. Același lucru se recomandă și în cazul persoanelor care au indicele de masă corporală normal, dar sunt sedentare și au în familie cazuri de diabet zaharat.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe