Newsflash
Știri

Expert în imunologie reproductivă: vaccinurile anti COVID-19 nu reduc fertilitatea

de Florentina Ionescu - aug. 2 2021
Expert în imunologie reproductivă: vaccinurile anti COVID-19 nu reduc fertilitatea

Potrivit Victoriei Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London, mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis recent, într-o informare de presă, mai multe informații utile despre vaccinarea împotriva COVID-19, fertilitatea, sarcina și alăptarea. 

gravida protectie covid-19

Este vorba despre un material adaptat după după Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London. Expertul a răspuns la mai multe posibile întrebări care vizează corelația dintre vaccinarea anti COVID-19 și efectele acesteia asupra fertilității, sarcinii și alăptării.

Din documentul tradus și adaptat după Victoria Male extragem câteva concluzii:

Vaccinul COVID-19 ar putea reduce fertilitatea feminină?

Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deși persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile inițiale, iar participanților li  s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape și au avut o evoluție normală a sarcinii.

Nu sunt însărcinată, dar aș vrea să am copii mai târziu. Aș putea să mă vaccinez?

Pentru persoanele care doresc să rămână însărcinate nu există niciun motiv să nu se vaccineze. Nu există dovezi că vaccinul reduce șansele de a rămâne însărcinată mai târziu.

Experții Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Marea Britanie sunt de părere că „femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să evite sarcina după vaccinare”.

„Totodată, și specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România recomandă ca sarcina să nu fie amânată după vaccinare, iar persoanele care rămân însărcinate în intervalul dintre doze să nu evite efectuarea rapelului”, se arată în informarea transmisă de CNCAV redacției.

Am auzit că vaccinul COVID19 ar putea reduce fertilitatea masculină. E adevărat?

La acest moment, sunt disponibile trei studii privind calitatea lichidului seminal, înainte și după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora. Persoanele care sunt îngrijorate de fertilitatea masculină trebuie, de asemenea, să ia în calcul faptul că infecția SARS-CoV-2 în sine reduce calitatea lichidului seminal.

Vaccinul împiedică gravidele să se îmbolnăvească de COVID-19?

Persoanele complet vaccinate au mai puține șanse de a face COVID-19 decât cele nevaccinate, iar acest lucru este valabil și pentru cele însărcinate.

Vaccinurile sunt, de asemenea, foarte eficiente în protejarea împotriva formelor moderate și severe ale bolii. În Marea Britanie, în intervalul februarie - iulie 2021, nicio persoană însărcinată și vaccinată complet nu a fost internată în spital cu COVID-19. În schimb, au fost internate patru gravide vaccinate cu o singura doză și 738 nevaccinate.

Vaccinul COVID poate traversa placenta?

Bebelușii mamelor vaccinate nu au IgM anti-Spike, ceea ce indică faptul că vaccinurile în sine nu traversează placenta. Vaccinarea nu este, de asemenea, asociată cu nicio patologie placentară.

Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării și nu au apărut semnale de siguranță la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează.  

Două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reușit să îl detecteze. Un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reușit să-l detecteze la 2 părți pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte.

O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul se secretă în laptele matern la concentrații mari.

Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Ar fi de așteptat ca acești anticorpi să ofere copilului o anumită protecție împotriva COVID-19, deși sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru.

„Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 îi adresează mulțumiri doamnei Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London pentru efortul depus în documentarea și elaborarea acestui material și pentru permisiunea de a-l adapta și folosi”, se arată în aceeași informare.

Persoanele interesate pot găsi materialul inițial, actualizat periodic, aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe