Newsflash
Știri

Experiența medicilor de familie, după monitorizarea la domiciliu a pacienților cu COVID

de Florentina Ionescu - apr. 5 2021
Experiența medicilor de familie, după monitorizarea la domiciliu a pacienților cu COVID

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a publicat pe site-ul oficial răspunsurile primite de la medicii de familie după ce au monitorizat la domiciliu pacienții cu COVID-19.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat medicilor de familie să descrie în câteva fraze cât de solicitantă consideră că este activitatea de monitorizare la domiciliu a pacienților bolnavi de COVID-19, atât din punct de vedere clinic cât și al impactului psihologic asupra medicului, se arată într-o postare a FNPMF, de pe o cunoscută rețea de socializare

medici de familie monitorizare pacienti la domiciliu

Medicii au fost rugați să precizeze dacă au semnat sau nu cu casele de asigurări de sănătate contractul de furnizare a serviciilor de monitorizare a stării de sănătate a persoanelor prevăzute la art. 8 alin. (3^1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, aprobat prin ordinul nr. 1822/1105/2020 din 27 octombrie 2020.

Prin acest contract cabinetele de medicină de familie ar deconta suma totală, brută, de 105 lei pentru fiecare pacient izolat la domiciliu, monitorizat zilnic conform fișei de monitorizare aprobată prin ordinul nr. 1513/2020 din 3 septembrie 2020, cu modificările și completările ulterioare.

Iată mai jos câteva exemple de răspunsuri primite de la medicii de familie pe site-ul nostru: www.fnpmf.ro:

Este poate cea mai stresanta si mai solicitanta forma de a practica profesia de medic. Si cea care ne expune cel mai mult malpraxisului. Tratam pe baza unor aprecieri subiective ale pacientilor o boala care poate fi cumplita. Cine a fost acolo stie ce vorbesc. Nu stiu cum s-ar putea rezolva aceasta situatie. (Dr. F. L., medic de familie, jud. Arad)

 

Monitorizarea pacienților cu Covid insemna timp, nervi, stress, fara ca unii dintre noi sa primim nimic. Am tot așteptat și noi un contract de bun simt cu o plata corespunzătoare, însă ei (n.n. guvernanții) au tăcut, noi am încercat sa facem ceva și tot ei au câștigat, ca întotdeauna, prin neplată! Am coleg care la orice necaz zice Jos Iliescu. Cu asta am ramas noi, medicii de familie. (Dr. C. D., medic de familie, jud. Teleorman)

 

Activitatea de monitorizare a pacientilor covid este foarte solicitantă atât din punct de vedere al timpului consumat (în cea mai mare parte în afara programului) cât și (mai ales) din punct de vedere al consumului psihic. În primul rând este o discuție telefonică cu un pacient care își poate minimaliza suferința sau o poate exagera. Ambele situații pot duce la decizii greșite. În al doilea rând noi prescriem un tratament simptomatic dar ne asumăm riscul unei posibile agravări în lipsa unui tratament mai complex. De asemenea este dificil de gestionat anxietatea pacientului. Uneori am câte 5-6 apeluri si tot atâtea mesaje într-o zi de la un singur pacient. Si sunt în medie 10 pacienti de monitorizat pe zi. Nu vreau să reiasă că îmi plâng de milă, mă gândesc la colegii din spitalele covid si îmi este rusine de ceea ce am scris. Dar am vrut doar să răspund la solicitarea Federației. (Dr. A. M., medic de familie, București)


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe