Newsflash
Știri

Excelenţă în Pediatrie

de Conf. dr. Angela BUTNARIU - ian. 8 2010
Excelenţă în Pediatrie

La începutul lunii decembrie 2009, în capitala artei renascentine, la Florenţa (Italia), sub distinsul patronaj al preşedintelui Republicii Italiene, s-a desfăşurat Congresul „Excellence in Paediatrics“. Această prestigioasă manifestare ştiinţifică internaţională anuală, al cărei motto, inspirat ales, a fost „Stay ahead in children’s medicine!“, şi-a propus să prezinte cele mai recente şi autorizate puncte de vedere asupra direcţiilor semnificative de dezvoltare a Pediatriei. (...)

Tematica a acoperit domeniile principale ale specialităţii, fiind de larg interes pentru pediatrii angrenaţi în învăţământ, cercetare sau în asistenţa medicală curentă şi pentru medicii de familie cu practică pediatrică.
    Manifestarea ştiinţifică s-a bucurat de prezenţa unor speakeri de renume internaţional din peste 20 de ţări, care au dezbătut cele mai recente aspecte ale sănătăţii copilului în 80 de sesiuni incluzând conferinţe, mese rotunde, seminarii interactive, workshopuri şi întâlniri cu experţii.
    În sesiuni plenare s-au dezbătut probleme de patologie respiratorie (astmul bronşic, hiperreactivitatea traheobronşică, impactul fumatului pasiv asupra disfuncţiilor respiratorii la copil, ştiinţa medicaţiei inhalatorii, extinderea măsurilor de sănătate publică în prevenirea infecţiilor respiratorii bacteriene), cardiovasculară (insuficienţa cardiacă la copil – epidemiologie, etiologie şi măsuri terapeutice noi, cardiologie prevenţională – hiperlipidemia), digestivă (boala celiacă – diagnostic şi tratament), renourinară (hidronefroza fetală) şi altele, precum impactul efectuării profilului genetic asupra practicii pediatrice viitoare, sănătatea copilului şi expunerea la factorii de mediu: dovezi clare şi discuţii care rămân deschise, noi terapii curative pentru diabetul tip I, tranziţia pacientului pediatric spre servicii de îngrijire a adultului – complianţa la tratament.
    Programul ştiinţific a fost completat prin sesiuni poster. Celor mai valoroase 12 lucrări trimise li s-a oferit posibilitatea prezentării orale şi au obţinut premiul „Excellence in Paediatrics Awards“. Alte trei lucrări poster au fost premiate cu „Best Poster Awards“, dintre care una aparţinând unor autori români, intitulată „Pediatric congestive heart failure – evaluation of Carvedilol treatment“ (Insuficienţa cardiacă pediatrică – evaluarea tratamentului cu Carvedilol). De asemenea, trei tineri cercetători au fost recompensaţi cu premiul pentru tinerii investigatori.
    La reuşita acestei manifestări ştiinţifice a contribuit, fără îndoială, un valoros comitet ştiinţific format din nume recunoscute în lumea pediatrică internaţională, editori ai unor bine cunoscute jurnale de Pediatrie, preşedintele Asociaţiei Europene de Pediatrie EPA/UNEPSA şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Pediatrie. Chairmanul comitetului ştiinţific „Excellence in Paediatrics“, profesorul Stuart Logan (care este şi editorul revistei Child: Care, Health and Development) a fost o prezenţă constantă şi însufleţitoare.
    „Excellence in Paediatrics“ a evoluat, în prima zi, în paralel şi în armonie cu întâlnirea ştiinţifică „Evidence-Based Medicine and Child Nutrition“ (Medicina bazată pe dovezi şi nutriţia copilului) organizată de Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA/UNEPSA), unde s-a subliniat că orice acţiune a pediatrilor în domeniu trebuie să se bazeze pe înţelegerea clară a ceea ce este ştiinţific şi ce nu, sau, altfel spus, acţiunea medicală trebuie să fie bazată pe dovezi. După o sesiune introductivă referitoare la alimentaţia naturală, nutriţia complementară şi alimentaţia prematurilor, o serie de sesiuni specifice au fost dedicate standardelor de creştere ce trebuie utilizate în practica pediatrică, glutenului în nutriţia copilului, prevenţiei alergiilor alimentare şi problemelor nutriţionale ale obezităţii copilului.
    Uniunea Societăţilor Naţionale Europene de Pediatrie (UNEPSA), organizatoare a reuniunii mai sus-menţionate, a fost fondată în 1976, la Rotterdam, de societăţi de profil din optsprezece state europene. În 2007, UNEPSA s-a redenumit Asociaţia Europeană de Pediatrie (EPA/UNEPSA). După mai bine de 30 de ani, EPA/UNEPSA este o organizaţie încă în extindere, un organism vital, un instrument interesat de creşterea nivelului asistenţei medicale pediatrice şi de cooperare între pediatrii din Europa ce activează în îngrijirea primară, secundară şi terţiară a copilului. Alte obiective specifice ale EPA/UNEPSA sunt reprezentate de: stimularea cercetării colaborative a pediatrilor din Europa, creşterea calităţii îngrijirii medicale a copilului din toate statele europene, promovarea schimburilor internaţionale de experienţă în diverse domenii ale Pediatriei, cooperarea cu asociaţiile pediatrice din întreaga lume, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF, Banca Mondială şi alte organizaţii şi fundaţii naţionale şi internaţionale ce lucrează în domeniul sănătăţii copilului. De asemenea, EPA/UNEPSA îşi propune să reprezinte pediatrii europeni în relaţie cu Asociaţia Internaţională de Pediatrie (IPA).
    Aceste manifestări ale lumii medicale pediatrice au reunit participanţi din 54 de ţări din Europa, America, Asia.
    Pe lângă un bun prilej de informare profesională, „Excellence in Paediatrics“ şi „Evidence-Based Medicine and Child Nutrition“ au prilejuit realizarea unor contacte cu colegi pediatri din lume şi, în special, din Europa.
    Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, a stabilit contacte valoroase cu preşedinţii societăţilor naţionale de Pediatrie din Ungaria, Macedonia, Grecia, cu preşedintele Asociaţiei Europene de Pediatrie (EPA/UNEPSA) şi al Asociaţiei Internaţionale de Pediatrie (IPA), făcând astfel primii paşi spre realizarea unor colaborări internaţionale în numele Societăţii Române de Pediatrie, pe care o conduce începând din octombrie 2009.
    Prof. dr. Marin Burlea a fost invitat să facă parte din
Comitetul de Conducere al Asociaţiei Europene de Pediatrie (EPA-UNEPSA), urmând ca Societatea Naţională de Pediatrie să fie primită în rândul organizaţiei mai sus-menţionate a pediatrilor europeni.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe