Newsflash
Știri

Evoluţie alarmantă a pacienţilor cu imunosupresie și COVID-19

de Florentina Ionescu - iul. 3 2020
Evoluţie alarmantă  a pacienţilor cu imunosupresie și COVID-19

Pacienţii cu imunitatea compromisă pot fi grav afectaţi de infecţia cu SARS-CoV-2, semnalează dr. Cornelia Banciu-Odell, prin două cazuri clinice.

shutterstock_1661222104Medicul de la Centrul Medical Naţional City of Hope din SUA a susţinut săptămâna trecută un briefing pe platforma MedicHub. Ea a prezentat două cazuri de pneumonie asociată cu COVID-19 în care pacienţii au fost trataţi cu remdesivir.

Primul caz a fost al unui bărbat diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută care suferise un transplant medular alogenic de la donator neînrudit. Al doilea – al unui bărbat care a avut în antecedente limfom
non-Hodgkin și care a terminat tratamentul pentru această boală în ianuarie 2020.

În cazul primului pacient, în vederea diagnosticului și tratamentului, au fost efectuate teste de laborator după protocolul instituţional pentru COVID-19, a explicat dr. Cornelia Banciu-Odell, ce include și o evaluare pentru coinfecţii cu diferiţi agenţi.

„Planul meu a fost să iau legătura cu Departamentul de Sănătate Publică Los Angeles, pentru a obţine agentul antiviral remdesivir, având în vedere situaţia clinică și starea de imunosupresie a acestui pacient”, a explicat medicul. În decursul spitalizării, tratamentul i s-a schimbat, fiind adăugate noi medicamente, pentru că starea clinică a bărbatului s-a agravat.

Suplimentarea cu oxigen, un semnal de alarmă

În primele două zile, saturaţia oxigenului a fost de 95% sub administrare de doi litri de oxigen pe minut, iar medicii credeau, la acel moment, că pacientul va putea fi externat în 24-48 de ore, starea sa fiind stabilă.

Situaţia însă s-a schimbat radical, pacientul a început să acuze tuse uscată, care s-a exacerbat. „În orice alte condiţii, creșterea de oxigen de la doi la trei litri nu înseamnă, în esenţă, că pacientul se deteriorează sever, dar în COVID-19 este un semnal de alarmă și subliniez că acest aspect nu trebuie trecut cu vederea”, a explicat medicul.

Starea pacientului s-a agravat, acesta a fost în cele din urmă intubat,
iar radiografia pulmonară a arătat un sindrom de detresă respiratorie severă. Valorile enzimelor hepatice au crescut, bărbatul intrând
în insuficienţă hepatică oligurică, urmată la 11 zile distanţă de deces.

Simptomatologie prelungită

Referitor la cel de-al doilea caz, medicul din SUA a explicat că pacientul a fost tratat cu antibiotice administrate pe cale intravenoasă, iar planul a fost și în această situaţie de a obţine de la Departamentul de Sănătate Publică agentul remdesivir, având în vedere situaţia clinică și starea de imunosupresie.

Evoluţia bolii în cursul spitalizării a fost favorabilă, bărbatul răspunzând adecvat în urma tratamentului. Chiar și așa, pacientul a avut o simptomatologie prelungită, de peste 30 de zile de la data diagnosticului.

Bărbatul a fost externat fără să necesite suplimentare de oxigen și fără dispnee de efort sau tuse. La data la care a fost înregistrat briefingul, ultimul test al pacientului era încă pozitiv pentru COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe