Newsflash
Știri

Evenimente sub sloganul „Hepatitele nu mai pot aștepta”

de Dorina Novac - iul. 27 2021
Evenimente sub sloganul „Hepatitele nu mai pot aștepta”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei este marcată, în fiecare an, la 28 iulie. Data a fost aleasă în onoarea profesorului Samuel Baruch Blumberg, cel care a descoperit virusul hepatitic B.

Profesorul Samuel Baruch Blumberg a realizat această descoperire dezvoltând un test de diagnosticare, dar și vaccinul împotriva virusului.

Cu această ocazie, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a început organizarea mai multor acțiuni și evenimente publice sub sloganul „Hepatitele nu mai pot aștepta”.

hepatita 28 iulie

Primele acțiuni s-au desfășurat deja în Piața Sfatului din Brașov și la Centrul de Igienă și Sănătate din Turda.

„Obiectivele sunt de a crește gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile provocate de virusurile hepatitice – direct, asupra stării de sănătate a oamenilor și, indirect, asupra resurselor financiare ale sistemului de sănătate. De asemenea, printre măsurile necesare combaterii hepatitelor este nevoia de testare masivă a populației, mai ales a celei aflate la risc, de accesul imediat la tratamente pentru cei diagnosticați, toate tipurile de tratament la care au dreptul românii în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene”, transmit reprezentanții asociației.

Prin campaniile sale, asociația îndeamnă la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, atât pentru prevenție, cât și pentru gestionarea diferitelor afecțiuni hepatice.

In acest context, președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a evidențiat că CNAS acordă o atenție deosebită hepatitelor virale prin programele specifice.

„Hepatita virală este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, pentru care CNAS a alocat și alocă în continuare resurse și atenție deosebită. Contractele cost-volum-rezultat, încheiate începând din anul 2015, au asigurat tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C în primele contracte pentru fazele mai avansate ale bolii și ulterior cu opțiuni de tratament pentru stadii din ce în ce mai incipiente. Astăzi, ne aflăm în proces de negociere pentru încheierea unor noi contracte CVR care vor asigura accesul pacienților cu hepatita C la toate tipurile de tratamente disponibile pe piață, atât genotip specifice, cât şi pangenotipice. Ne aliniem, astfel, la standardele europene și mondiale, care au ca țintă eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, conform OMS”, a precizat șeful Adrian Gheorghe.

Potrivit unui comunicat, APAH-RO acordă o atenție sporită colaborării și dialogului cu instituțiile publice implicate, cu medicii de familie și specialiști, cu alte ONG-uri, cu liderii de opinie, dar și cu mass media.

Reprezentații asociației consideră că trebuie făcute toate eforturile pentru ca obiectivele Planului-cadru național de eradicare a hepatitelor virale, adoptat de România în 2019 și care prevede măsuri până în 2030 să poată fi atinse.

„În România, în special în ceea ce privește programul pentru pacienții cu hepatita C, apelul nostru se îndreaptă spre autorități de a evita pauze între programele anuale cost-volum-rezultat. De cinci ani de zile încă nu reușim acest lucru. Din contra, am pierdut prin pauze aproape un an si jumătate în care de fapt programul nu a fost funcțional. În plus, pandemia provocată de COVID-19 a îngreunat considerabil testarea și accesul la consult, investigații și tratament de specialitate. Hepatitele nu mai pot aștepta însă! Sunt afecțiuni virale, silențioase și cu efecte devastatoare în timp. Împreună însă putem acționa, putem pune România pe harta țărilor care își ating obiectivele de eliminare în ciuda tuturor obstacolelor”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO. 

APAH-RO a început seria acțiunilor dedicate acestei zile din data de 23 iulie cu o campanie online de informare. Proiectele și campaniile vor continua în mai multe orașe din țară până pe 30 iulie.

După campania din Brașov și Turda, vor continua acțiuni în Giurgiu, Iași, București și din nou, Turda, județul Cluj.

Cu această ocazie, va fi evaluat gradul de conștientizare și informare a populației cu privire la hepatitele virale prin intermediul unor chestionare în format fizic si online.

În mediul online, medici de familie, medici specialiști – gastroeneterologi și de boli infecțioase, psihologi, nutriționiști vor vorbi despre importanța testării pentru depistarea precoce a hepatitelor, dar și despre procedurile de tratament, echilibru emoțional și alimentar necesar pentru gestionarea și depășirea bolii.

„Activitățile de anul acesta sunt realizate prin implicarea voluntarilor APAH-RO. Toate acțiunile se desfășoară în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Asociația Română pentru Boli de Ficat, Grupul GastRO SNMF, DSP Brașov, APAH-RO Transilvania, ABCH-Giurgiu, ARAS și alți parteneri locali”, se arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe