Newsflash
Știri

Eveniment cu valenţe multiple

de Dr. Aurel F. MARIN - sept. 27 2012
Eveniment cu valenţe multiple
   Atunci când, în martie 2008, s-a lansat primul volum din cele zece (douăsprezece, în final) ale Tratatului de Chirurgie sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu – o reuşită editorială a Şcolii româneşti de chirurgie –, autorii au subliniat, printre altele, necesitatea de a ţine pasul cu evoluţia medicinii moderne şi de a pregăti o a doua ediţie în cel mult cinci ani. Apoi, odată cu lansarea celorlalte volume, a devenit evidentă intenţia chirurgilor români nu doar de a actualiza impre­sionantul tratat, ci şi de a-l dezvolta, de a-l extinde şi prin anunţul alăturării dlui prof. dr. Constantin Ciuce, pe atunci rectorul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi preşedintele Societăţii Române de Chirurgie (succesor atunci chiar al profesorului Irinel Popescu).
   Iată că, la mai puţin de cinci ani de la momentul evocat, comunitatea me­dicală românească are bucuria ca primul volum al celei de-a doua ediţii să fie lansat oficial. Luni, 17 sep­tembrie a.c., în Aula Biblio­tecii Academiei Române, în prezenţa dlor acad. Ionel Haiduc, preşedintele Aca­de­miei Române, acad. Marius Sala, vice­preşedin­tele AR, acad. D. R. Popescu, directorul Editurii Academiei, acad. Victor Voicu şi acad. Leon Dănăilă, membri ai Secţiei de ştiinţe medicale a Academiei Române, cărora li s-au adăugat dnii prof. dr. Eduard Apetrei şi prof. dr. Dan Coliţă, vicepreşedinţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, prof. dr. Vasile Cândea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, dar şi a numeroase alte personalităţi ale medicinii româneşti, a fost deschisă a doua ediţie a Tratatului de Chirurgie, sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu şi prof. dr. Constantin Ciuce. Şi nu oricum, am putea spune, pentru că primul volum lansat, la această ediţie, vizează un domeniu pe nedrept dar... tradiţional omis de toate iniţiativele similare precedente: otorinolaringologia. Coordo­narea volumului de ORL şi chirurgie cervico-facială i-a fost încredinţată dlui prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, acesta având de partea sa nu doar avantajul tinereţii, ci şi pe cel al unei foarte bogate experienţe operatorii, dar, poate mai important, consilierea mentorului (şi tatălui) său, prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Evenimentul este cu atât mai important cu cât volumul lansat luni umple un gol de 40 de ani (!) în literatura de specialitate din ţara noastră.
   Am reţinut, din alocuţiunile rostite în Aula Bibliotecii AR, alăturarea Tratatului de Chirurgie şi a Dicţionarului-tezaur al limbii române, dl acad. D. R. Popescu afirmând că „cele două fac mândria editurii noastre“. La rândul său, dl prof. dr. Irinel Popescu a ţinut să precizeze că, la coordonarea fiecărui volum, se află profesori cu o bogată experienţă, iar aceasta se reflectă în paginile Tratatului. Mai mult, colaborarea cu Şcoala clujeană de chirurgie „aduce un indiscutabil plus de valoare“, după cum afirmă coordonatorul seriei. Prof. dr. Constantin Ciuce a apreciat că editarea acestui vast Tratat este, mai mult decât o onoare pentru toţi cei care au contribuit la redactarea sa, o datorie faţă de medicii tineri, în formare, cei cărora li se adresează în primul rând această valoroasă serie de volume. „Este o victorie pentru otorinolaringologia românească“, a afirmat dl prof. dr. Dorin Sarafoleanu, completând: „Virtus oto-rino-laringologica rediviva!“. Vizibil emoţionat, dl prof. dr. Codruţ Sarafoleanu a mulţumit celor 28 de coautori, ale căror semnături se regăsesc în acest prim tom al ediţiei a doua a Tratatului de Chirurgie, încheind prin a dedica volumul tatălui (şi mentorului) său.
   Aşteptăm cu interes nu doar noutăţile pregătite de cei doi coordonatori pentru celelalte volume ale Tratatului, ci şi apariţia acestora, ca instrumente de mare valoare pentru medicii români.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe