Newsflash
Știri

Evaluarea presiunii venoase jugulare prin telemedicină

de Dr. Mădălina Badea - iul. 24 2020
Evaluarea presiunii venoase jugulare prin telemedicină

Estimarea presiunii venoase jugulare la adulţii cu insuficienţă cardiacă poate fi realizată adecvat de la distanţă prin intermediul unor videoclipuri realizate cu ajutorul telefoanelor inteligente.

poza 4„Când am început acest studiu, nu știam dacă este fezabilă estimarea presiunii venoase jugulare de la distanţă. (...) Cea mai interesantă descoperire a fost că am reușit să o estimăm cu o acurateţe similară celei de la patul bolnavului”, a declarat dr. Mark H. Drazner de la University of Texas Southwestern Medical Center pentru Reuters.

Cercetătorii au comparat datele obţinute prin examen clinic, cu cele online și cu presiunea din atriul drept măsurată invaziv la un grup de 31 de adulţi cu insuficienţă cardiacă și fracţie de ejecţie a ventricului stâng scăzută, în al căror management era necesar cateterismul cardiac.

Telemedicina este o alternativă oportună în contextul epidemiologic actual pentru investigarea adecvată a acestui element clinic important la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, deși există anumite limitări (nu permite simţ tactil, poziţionarea pacientului nu poate fi făcută direct, calitatea videoclipului poate fi inadecvată).

Se consideră că cele mai performante dispozitive vor fi disponibile peste 2-3 ani. Acestea vor permite măsurarea cantitativă, exactă, a presiunii venoase jugulare prin intermediul telefonului mobil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe