Newsflash
Știri

Eurostat: câți bani alocă România din PIB pentru Sănătate

de Florentina Ionescu - dec. 2 2020
Eurostat: câți bani alocă România din PIB pentru Sănătate

Potrivit unei analize realizate de Eurostat, țara noastră a alocat pentru Sănătate cele mai mici sume din Uniunea Europeană.

În contextul pandemiei de COVID-19, este interesant de văzut cât de mulți bani sunt alocați de statele UE pentru îngrijirile din sănătate. Cele mai recente statistici despre cheltuielile actuale (publice și private) din domeniul sănătății arată cât de mult variază sumele în rândul statelor membre UE. 

cheltuieli din sanatate

În medie, potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană, cheltuielile cu sănătatea au ajuns la 9,9% din produsul intern brut (PIB) în 2018. Dintre statele membre UE, cele mai mari sume alocate sănătății au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB) și Franța (11,3% din PIB), urmate de Suedia, cu 10,9% din PIB.

Potrivit sursei citate, la polul opus, cu cele mai mici sume alocate sănătății se află Luxemburg, cu 5,3% din PIB, și România, cu 5,6% din PIB.

Eurostat precizează că în ceea ce privește raportul acestor cheltuieli cu sănătatea și populația țărilor, cele mai mari sume alocate sănătății au fost (în rândul statelor membre UE) înregistrate în Danemarca (5.260 de euro pe cap de locuitor), Luxemburg *cu 5.220 de euro pe cap de locuitor și Suedia, cu 5.040 de euro în anul 2018, pe când cele mai mici sume alocate sănătății au fost înregistrate în România (580 de euro pe cap de locuitor) și Bulgaria (590 de euro). 

cheltuieli din sanatate2

Potrivit Eurostat, „cheltuielile actuale cu sănătatea” cuantifică resursele economice dedicate anumitor funcții din domeniul sănătății, excluzând investiția de capital. Cheltuielile cu sănătatea sunt, în principal, acele bunuri și servicii din domeniul sănătății care sunt consumate de unitățile rezidente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe