Newsflash
Știri

Europenii – mai bine protejaţi în faţa epidemiilor

de Dr. Mihail CĂLIN - iul. 11 2013
Europenii – mai bine protejaţi în faţa epidemiilor
În sesiunea plenară din această săptămână, Parlamentul European a votat decizia privind ameninţările transfrontaliere grave pentru sănătate. Aceasta a fost propusă de Comisie în 2011, cu scopul de a proteja mai bine europenii de o gamă largă de ameninţări la adresa sănătăţii şi pentru a asigura o reacţie pe deplin coordonată în caz de criză. Decizia a fost determinată de lecţiile învăţate în cursul unor crize recente precum pandemia H1N1 din 2009, norul de cenuşă vulcanică din 2010 şi epidemia cauzată de E. coli din 2011.
În primul rând, propunerea de decizie extinde mecanismul de coordonare existent pentru bolile transmisibile – în care Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) deţine un rol important – la toate ameninţările la adresa sănătăţii cauzate de factori biologici, chimici, de mediu sau de origine necunoscută. În cazul materializării unei ameninţări din astfel de surse, reţelele pot fi instituite ad hoc pentru a face schimb de informaţii, a evalua riscurile implicate, reunind oameni de ştiinţă şi cunoştinţe la nivel de expert. Propunerea prevede ca fiecare stat membru să-şi coordoneze eforturile pentru a dezvolta, consolida şi menţine planul său naţional de pregătire şi reacţie, prin consultări cu alte state membre. Statele membre trebuie să respecte orientările formulate de Comisie, care va coordona procesul. De asemenea, propunerea legislativă pune la dispoziţie o bază pentru achiziţionarea voluntară în comun de vaccinuri şi pentru alte contramăsuri medicale pentru statele membre care sunt interesate. Printre avantajele procurării în comun se numără obţinerea unor preţuri mai bune şi reducerea costurilor administrative. Într-un recent interviu acordat Vieţii medicale, profesorul Albert Osterhaus, preşedintele Comitetului Ştiinţific European de Lucru pentru Gripă (ESWI), susţinea ideea procurării comune a vaccinurilor şi antiviralelor: „Nu este bine ca ţările membre să negocieze individual cu companiile, pentru că oamenii care au nevoia cea mai mare de vaccin, cel puţin în Europa, ar trebui să-l obţină. În Olanda am putea să ne vaccinăm populaţia de două ori, dar ţări precum Polonia sau Cehia nu au avut vaccin suficient nici măcar pentru grupurile de risc în ultima pandemie. (…) Eu cred că ar fi corect să spui că grupurile de risc trebuie să primească vaccinul, indiferent dacă sunt din Olanda, Ungaria sau altundeva, ar trebui ca aceia care au cea mai mare nevoie să aibă prioritate. Distribuţia sănătăţii nu este o chestiune democratică în general, dar măcar în cazul unui astfel de dezastru, ar trebui să se poată face“.
Decizia mai prevede că, în cazul în care o boală se răspândeşte cu rapiditate în Europa, UE poate recunoaşte o situaţie de urgenţă de sănătate publică la nivel european – deci nu mai trebuie să aştepte ca OMS să facă acest lucru –, în scopul disponibilizării mai rapide a medicamentelor necesare. În plus, în situaţii de urgenţă foarte specifice, care determină decese sau spitalizări foarte numeroase şi în cazul în care măsurile adoptate de statele membre se dovedesc a fi insuficiente pentru a stăpâni răspândirea situaţiei dincolo de frontierele lor, Comisia să adopte măsuri de urgenţă cu caracter transfrontalier, de exemplu măsuri de limitare a epidemiei sau de depistare a cetăţenilor infectaţi.
Propunerea de decizie urmează să fie aprobată formal de Consiliul Uniunii Europene, reprezentantul guvernelor statelor membre UE şi va intra în vigoare la o zi după publicarea în Jurnalul Oficial.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe