Newsflash
Știri

Este durerea pelvină normală?

de Dr. Alexandra GUȚĂ - mar. 6 2020
Este durerea pelvină normală?

Aproximativ 500.000 de femei din România suferă de endometrioză. În țara noastră, durata medie până la un diagnostic corect este de 9–12 ani. Această patologie afectează în special femeile tinere.

Asociația ,,Eu și endometrioza” lansează, în această primăvară, primul film documentar de conștientizare a endometriozei în România, numit ,,Endodyssey”. În peliculă sunt relatate de către paciente experiențele prin care au trecut până la obținerea unui diagnostic.

eu si endometrioza

Multe dintre femei au experimentat situații dramatice. Boala se poate manifesta prin dureri intense pelvine și infertilitate. Pe plan mondial, 75% dintre adolescentele care acuză dureri cronice pelviene ce nu cedează la medicație sunt diagnosticate cu endometrioză.

Documentarul dorește să atragă atenția medicilor de medicină generală dar și ginecologilor asupra acestei patologii. Deseori durerile resimțite de paciente sunt considerate somatizări, iar acestea nu beneficiază de tratamentul adecvat.

Asociația a realizat și primul ghid de management al acestei patologii dedicat pacientelor care suferă de endometrioză.

Încă din aprilie 2019 a debutat campania ,,Endometrioza – de la adolescenta de azi, la femeia de mâine”. Campania se desfășoară la nivel global încă din 2018 și are ca scop informarea corectă a adolescentelor în privința afecțiunii.

Endometrioza este o afecțiune în care are loc creșterea necontrolată benignă a celulelor endometriale la nivelul zonelor ectopice și  reprezintă o cauză de infertilitate.

Multe femei afectate de această patologie sunt asimptomatice, însă frecvent poate determina durere la nivelul zonei pelviene corelată cu menstruația. În cazul formelor severe pot apărea chisturi.

Există o stadializare a severității endometriozei însă aceasta nu se corelează cu simptomatologia. Pe lângă dismenoree pot apărea dureri menstruale abundente sau sângerări.

Diagnosticarea endometriozei este dificilă. Ecografia nu poate exclude acest diagnostic însă poate ajuta la identificarea chisturilor. Pentru a facilita diagnosticarea se poate efectua IRM sau laparoscopie. Tratamentul poate fi hormonal și/sau chirurgical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe