Newsflash
Știri

Eroii

de M. V. A. - aug. 7 2014
Eroii
   Colegiul American al Medicilor, care cuprinde 141.000 de internişti şi studenţi la medicină, a criticat dur decizia unui tribunal din Florida care a apreciat drept constituţională o lege prin care li se interzice medicilor să-şi întrebe pacienţii dacă deţin sau nu arme de foc. În contextul american, dezbaterea în privinţa regimului de deţinere a armelor de foc este una foarte încinsă şi emoţională. Mai multe şcoli americane au fost în ultimii ani scena unor atacuri cu arme din partea elevilor, victimele fiind numeroase. Însă una dintre cele mai puternice şi bogate asociaţii din Statele Unite, National Rifle Association, susţine dreptul americanilor de a deţine arme fără alte obligaţii legale.
   Motivul pentru care Colegiul American al Medicilor a criticat decizia tribunalului din Florida este legat de specificul privilegiat al relaţiei dintre medic şi pacient, „problema fiind mai mare decât chestiunea armelor“. David Fleming, preşedintele Colegiului, consideră că guvernul sau orice altă instituţie nu are dreptul să le spună medicilor ce pot sau ce nu pot discuta cu pacienţii.

 

 Sediul din Budapesta al companiei farmaceutice franceze Sanofi a fost percheziţionat de reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei din Ungaria. Sanofi este suspectată de abuz de poziţie dominantă pe piaţă în relaţie cu un distribuitor de medicamente cu care a refuzat să semneze un contract. Compania, susţin oficialii maghiari, „nu şi-ar selecta partenerii de distribuţie pe baza criteriilor de eficienţă economică reală“.
   Purtătorul de cuvânt al Sanofi, citat de Reuters, a anunţat că grupul francez va coopera pe deplin cu autoritatea din Ungaria şi că a respectat întotdeauna legile statului.

 

   Deşi homosexualitatea nu mai este considerată o tulburare mintală de peste un deceniu, în China încă există clinici medicale care oferă tratament pentru această „boală“. Un reporter BBC a discutat cu unul dintre medicii chinezi care oferă o astfel de terapie şi care afirmă că îşi „vindecă“ 70% din pacienţi doar prin consiliere. O şedinţă costă 120 de dolari. În alte clinici din China se mai folosesc încă şocuri electrice sau medicaţie pentru „tratamentul“ homosexualilor.
   În această săptămână, în faţa unui tribunal chinez va fi adus cazul lui Xiao Zhen care a dat în judecată o clinică pentru că a fost supus „terapiei de conversie“ prin electroşocuri. Zhen s-a înscris în tratament pentru a strânge dovezi şi speră că o decizie în favoarea sa va duce la interzicerea definitivă a acestei practici.

 

   • „Mai întâi îmbracă halatul. Îşi trage o pereche de cizme groase din cauciuc care îi ajung până la genunchi. Apoi îşi ia un costum făcut din material impermeabil, două perechi de mănuşi, o mască de faţă şi o glugă impermeabilă care îi acoperă gâtul. La final – ochelarii. În căldura umedă din Guineea tropicală este sufocant. Dar asta îl ţine în viaţă.“
   Aşa începe un reportaj excelent, publicat de „Washington Post“, despre medicii occidentali care lucrează în mijlocul celei mai severe epidemii de Ebola din istorie. Medicii trebuie să ia pauze de două ore de hidratare pentru că pierd la fiecare intervenţie între 3 şi 5 litri de lichide prin transpiraţie. Epidemia a făcut până în prezent 660 de victime în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.
   Medicii care lucrează în zonă, cei mai mulţi dintre ei în cadrul organizaţiei Medici Fără Frontiere, povestesc despre localnicii care la primele simptome ale bolii fug din sate. Cum rata mortalităţii este foarte mare, neîncrederea localnicilor în personalul medical venit să-i ajute nu este pe deplin nejustificată, afirmă unul dintre medicii intervievaţi.
   Boala continuă să se răspândească, un deces apărând pe un aeroport din Nigeria.
   „Majoritatea oamenilor cred că Ebola este o boală dramatică care ucide foarte repede“, a declarat dr. Billy Fischer de la University of North Carolina, care lucrează în prezent în mijlocul epidemiei. „Realitatea este că perioada de incubaţie este de 21 de zile. Posibilitatea ca boala să se răspândească în afara Africii există“.
   Unul dintre cei mai buni medici ai Liberiei a murit în urma infecţiei contractate în timp ce lucra. Alţi doi medici americani au fost infectaţi în aceleaşi condiţii. Cu toţii sunt eroii unei medicini moderne care are încă mulţi duşmani greu de învins.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe